logo

natura
Od czego zależy kolor warzyw?

Od czego zależy kolor warzyw?
Kolor warzyw może poinformować nas o witaminach i zdrowych substancjach, np. pomarańczowe warzywa posiadają barwnik beta - karoten, będący mocnym przeciwutleniaczem działającym korzystnie na skórę, włosy i paznokcie. Ponadto warzywa i owoce w kolorze pomarańczy zawierają witaminę C, potas i flawonoidy. Fioletowy kolor informuje nas o zawartości antocyjanozdów, które opóźniają proces starzenia i chronią przed wieloma infekcjami. Naukowcy za najzdrowsze uznają owoce i warzywa w kolorze zielonym, następnie pomarańczo­wo­-żół­te i czerwone, najmniej witamin mają owoce i warzywa w kolorze białym i niebiesko-fio­le­to­wym.
Popularne pytania
Czy ksiądz musi być prawiczkiem?
Który kraj miał procentowo większe straty ludnościowe podczas II wojny: Polska czy ZSRR?
Kto wspierał Wietnam w wojnie z USA?
Kiedy Afroamerykanie osiągnęli w USA pełnię praw?
Która polska potrawa oferowana na ulicy została uznana przez turystów za najlepszą?
W jaki sposób polowano kiedyś na morsy?
Dlaczego trudno być maratończykiem w Islandii?
Czy człowiek może mieć dwa mózgi?
Ile śpią koty?
Jaki rozkaz otrzymało WP po wkroczeniu 7 maja 1920 roku do Kijowa?
Dlaczego samoloty wystarczyły do zniszczenia wież WTC?
Czy polskie samoloty F-16 mogą przenosić broń atomową?
Ile kilogramów skóry tracimy w ciągu całego życia?
Czy ludzki mocz ma właściwości energetyczne i nadaje się do ładowania np. telefonów?