logo

zdrowie-medycyna
Ile wody dostarczamy w jedzeniu?

Ile wody dostarczamy w jedzeniu?
Źródła wody są trzy: płyny, które wypijamy, woda która powstaje w ciele w wyniku spalaniu tłuszczów, białek i węglowodanów (ok. 200-300 ml) oraz woda dostarczona w jedzeniu, średnio jest to 500 - 1000 ml wody dziennie i z tego lwia część przypada oczywiście na najbardziej obfity w kalorie obiad. Najwięcej wody zawierają warzywa i owoce (ponad 90 proc.), świeże mięso (60-80 proc.) oraz chleb (ok. 30 proc.). Pożywienie zapewnia średnio 20 proc. dziennego zapotrzebowania na wodę. Łącznie z pożywieniem musimy dostarczać około 2 000 - 2 500 ml płynów dziennie.
Popularne pytania
W jakiego koloru filiżance kawa smakuje najlepiej?
Co było pierwsze, jajko czy kura?
Która gra sprzedawała się najlepiej w pierwszym półroczu 2015 roku?
Czy całując się z kimś przeziębionym można się zarazić?
Czy noszenie rajstop modelujących jest groźne dla zdrowia?
Ile lat dłużej żyją ludzie uśmiechnięci?
Kto całuje agresywniej - kobiety czy mężczyźni?
Jakie korzyści uzyskała Polska po bitwie pod Grunwaldem?
Czy odchudzanie ma negatywny wpływ na zdrowie?
Skąd się wzięło słowo "zdziesiątkować"?
Który niedźwiedź jest największy?
Ile minut tonął Titanic: a) 160 minut, b) 978 minut, c) 37 minut, d) 5 minut?
Jak można uratować zalany wodą telefon komórkowy?
W których miejscach na Ziemi ludzie z odrazą patrzą na warzywa i owoce?