logo

chemia
Do czego w cieście służą drożdże?

Do czego w cieście służą drożdże?
Większość osób zajmujących się wypiekami wie, że ciastko musi być wyrośnięte i puszyste, aby tak się stało należy dostarczyć do ciasta odpowiednią ilość pęcherzyków gazu. Jedną z popularniejszych metod dostarczania pęcherzyków jest użycie drożdży. Drożdże to jednokomórkowe grzyby, które cukier przerabiają m.in. na dwutlenek węgla, dostarczając przy tym wypiekowi odpowiedniej ilość pęcherzyków. Inna metoda to zastosowanie składników zawierających wodę (w trakcie pieczenia woda zamienia się w parę wodną), mąkę należy przy tym przesiać przez sitko, a ciasto należy ugnieść. Ostatnią najpopularniejszą metodą jest metoda chemiczna, która polega na dodaniu do ciastka sody oczyszczonej (wodorowęglan sodu, częsty składnik proszku do pieczenia). Jak w przypadku drożdży ciasto wyrośnie już podczas ugniatania, tak w przypadku sody oczyszczonej ciasto urośnie dopiero w piekarniku.
Popularne pytania
Czy każdy z nas może mieć słuch absolutny?
Czy podczas meczu piłki nożnej sędzia może sam siebie usunąć z boiska?
Czy niejedzenie śniadań szkodzi?
Jakiej narodowości działacze dominowali w Komunistycznej Partii Polski?
Co zrobić, gdy zgubisz się w lesie?
Czy zajmuje się brafitter?
Z jakiego powodu Gandhi zwykł zasypiać otoczony nagimi młodymi kobietami?
Do czego w produktach spożywczych służą emulgatory i czy są szkodliwe dla zdrowia?
Co jest najcięższym grzechem w Kościele Szatana?
W którym roku powstała obecnie obowiązująca flaga Polski?
Jak w prosty sposób rozwiązać problem bezsenności?
W którym kraju powstał "Związek Wojujących Bezbożników"?
Co najczęściej znajduje się w damskiej torebce?
Jaki odsetek kobiet nie jest zadowolona z efektu po wykonanej operacji plastycznej?