logo

biologia-anatomia
Jakie podstawowe smaki rozróżnia człowiek?

Jakie podstawowe smaki rozróżnia człowiek?
Słodki, słony, kwaśny, gorzki, umami (trufle, ryby sardelowate i glutaminian sodu) i tłuszczowy (oleogustus). Ten szósty smak podstawowy to odkrycie ostatnich miesięcy naukowców z Uniwersytetu Purdue w West Lafayette w stanie Indiana.
Popularne pytania
Co musiałoby się stać, aby na Ziemi nie było trzęsień ziemi i erupcji wulkanów?
Czy PRLu istniał odpowiednik McDonalda?
Kto pierwszy destylował alkohol?
Ile kosztuje wyprodukowanie pół litra przeciętnej wódki?
Jak pić w kosmosie?
Dlaczego diabeł morski nie może przestać pływać?
Po co miś panda staje na dwóch przednich łapach?
Czy istnieje rasa psów, które nie potrafią szczekać?
Jaka jest różnica między zwykłymi bateriami a alkalicznymi?
W którym roku po raz pierwszy Azjaci pokonali mocarstwo europejskie?
Jak się pisze "pojedyńczy" czy "pojedynczy"?
Czy nazwiska zakończone na -ski mają korzenie szlacheckie?
Co robi wróbel kiedy pada deszcz?
Dlaczego kot się myje?