logo

dziwne-niezrozumiałe
Dlaczego w żółtym serze jest coraz mniej dziur?

Dlaczego w żółtym serze jest coraz mniej dziur?
Do tej pory sądzono, że za "dziury" odpowiadają specjalne kultury bakterii, które wytwarzają niewielką ilość dwutlenku węgla podczas dojrzewania. Naukowcy zabrali się za temat i okazało się, że prawda jest nieco inna. Kluczem do odpowiedzi na to pytanie jest mleko, a właściwie jego produkcja. Kiedyś podczas dojenia korzystano z wiader, dzisiaj proces ten jest praktycznie w pełni zautomatyzowany. Otwory w serze powstają dzięki drobniutkim cząsteczkom siana, które wpadają do mleka podczas dojenia. Skoro obecny proces produkcji uniemożliwia dostanie się tego typu cząsteczek do mleka to i nie ma dziur :) Taka niewielka drobinka siana wyzwala podczas fermentacji gaz, który tworzy dziury.
Popularne pytania
Z jaką prędkością lata mucha?
Czy Ziemia znajduje się w szczególnym miejscu Wszechświata?
Po których kierunkach studiów najtrudniej znaleźć pracę?
Ile alkoholu zawiera najmocniejsze piwo świata Snake Venom?
Które z wymienionych marek należą do polskiego kapitału: Winiary, Pudliszki, Wedel, Sokołów, Wawel, Ruch, Saga, PWN, Morliny ..?
Jak groźny jest wirus ebola?
Ile potrzeba płatków róż do wyprodukowania 1kg olejku różanego?
Ile waży największe drzewo na Ziemi?
W której części ciała człowieka znajduje się mięsień krawiecki?
Ile kilogramów odchodów dziennie wydala słoń?
Jaki procent Polaków w 1978 roku mieszkało w miastach?
Jak jest po czesku słowo “nauczyciel”?
Jakie części mózgu stymuluje alkohol?
Czy krowa, która ma imię daje więcej mleka?