logo

różności
Dlaczego na czekoladzie pojawia się biały osad?

Dlaczego na czekoladzie pojawia się biały osad?
Naukowcy wykorzystali do sprawdzenia tego zjawiska najpotężniejsze źródło (akcelerator cząsteczek) promieniowania X (rentgenowskiego) na świecie. Badacze zaobserwowali proces przechodzenia cząsteczek płynnego tłuszczu na powierzchnię czekolady, po skrystalizowaniu utworzyły one biały osad. Osad ten jest naturalny i nieszkodliwy dla zdrowia.
Popularne pytania
Czy zwierzęta cierpią na choroby psychiczne?
Który gatunek muzyki sprawia, że kury znoszą więcej jajek?
Ilu rowerzystów potrzeba do wytworzenia energii dla przeciętnego domu?
Jak szybko porusza się ślimak?
Jakie plany wobec Litwy mieli Piłsudczycy w 1918 roku?
Czy PRLu istniał odpowiednik McDonalda?
Dlaczego się pocimy?
Gdzie jest więcej bocianów: w Polsce, Rosji czy Hiszpanii?
Jaką dominującą formę ma materia we wszechświecie?
Co ma wspólnego piwo, szampan i pochwa?
Ile milionów Polaków wchodzi na strony pornograficzne?
Czy leworęczni częściej stają się alkoholikami?
Ile czasu potrzebuje człowiek, aby ocenić twarz innego człowieka widząc go po raz pierwszy?
Gdzie żyje miś Panda?