logo

fizyka
Dlaczego herbata zaparzona na Mount Evereście smakuje paskudnie?

Dlaczego herbata zaparzona na Mount Evereście smakuje paskudnie?
To bardzo proste na takiej wysokości herbata wrze już przy 68 stopniach Celsjusza. Ciecz wrze (przechodzi w postać gazową - para), gdy prężność pary jest równa ciśnieniu zewnętrznemu. Temperatura wrzenia zależy od ciśnienia, przy normalnym ciśnieniu (1013 hPa) herbata nabierze aromatu, gdyż woda wrze w temperaturze dla herbaty odpowiedniej 100 stopni Celsjusza, jednak im bardziej będziemy zniżać ciśnienie (Mount Everest, 8 848 m n.p.m., ciśnienie zaledwie ok. 310 hPa), tym wrzenie uzyskamy w niższej temperaturze. Teraz pomyślcie, jak długo trzeba gotować jajka na twardo siedząc sobie na szczycie najwyższej góry świata :)
Popularne pytania
Ile wynosi roczny abonament RTV?
Czyje to oko?
W której części świata osoby z białymi zębami uznawane są za podejrzane?
Ile osób zmarło w obozie Sachsenhausen po zakończeniu wojny?
Ile trzeba mieć wzrostu, aby uchodzić na świecie za osobę wysoką?
Którego kraju żołnierze jako pierwsi podczas II wojny światowej przeprowadzali ataki samobójcze?
Co mają wspólnego - śpiew i samobójstwa?
Jakie zwierzę miał Mozart?
Za ile sprzedano najdroższe zdjęcie świata?
Ile hamburgerów potrzebowałby dorosły T.Rex, aby się najeść?
Jakich kawałów nie mogą opowiadać dzieci w Norwegii?
O jaki procent zwiększa swoją objętość zamarzająca woda?
Czy kłótnie są zdrowe dla związku?
W jakich godzinach pracują astronauci na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej?