logo

zdrowie-medycyna
Dlaczego frytki i chipsy są tak szkodliwe?

Dlaczego frytki i chipsy są tak szkodliwe?
Wszystko za sprawą rakotwórczego organicznego związku chemicznego - akrylamidu. Duże ilości akrylamidu powstają podczas obróbki termicznej (smażenia w głębokim tłuszczu, pieczenia) produktów spożywczych zawierających skrobię (węglowodany). Największy udział w ogólnym spożyciu akrylamidu mają frytki (16–30%), chipsy ziemniaczane (6–46%), kawa (13–39%), ciasta, ciastka i herbatniki (10–20%) oraz chleb i inne gatunki pieczywa (10–30%). Może powstawać w temperaturze 120 °C. Akrylamid przyczynia się do występowania m.in. nowotworów przewodu pokarmowego, uszkadza układ nerwowy (jest neurotoksyną), zwiększa ryzyko choroby serca, jak również wywołuje przewlekły stan zapalny w organizmie, przez co podnosi ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej serca. Zawartość akrylamidu w pożywieniu przygotowywanym w domu jest minimalna w porównaniu do produkcji przemysłowej lub prowadzonej w restauracjach. Istotnym źródłem akrylamidu jest również dym tytoniowy. (Źródło: wikipedia)
Popularne pytania
Co obrzydliwego robi osa baryłkarz bieliniak z ciałem gąsienicy?
Który z bohaterów polskich bajek trafił na monety?
W który europejskim kraju nie można sterylizować suk i kotek?
Na czym polega “paper bag speed dating”?
Czy w Anglii istniał przepis zakazujący obchodzenia Świąt Bożego Narodzenia?
Które psy żyją dłużej: z długim i pociagłym pyskiem czy z krótkim i płaskim?
Kiedy Stalin chciał zaatakować zachodnią Europę?
Jaki procent polskich kierowców zdaje egzamin na prawo jazdy za pierwszym razem?
Jaki klej może być zastosowany na izraelskich znaczkach pocztowych?
Czy człowiek jest z natury agresywny?
Która używka jest czwarta pod względem popularności na świecie, tuż po alkoholu, tytoniu i kawie?
Czy można przewidzieć śmierć?
Dlaczego najgorszy czas na kłótnię jest pomiędzy 6 i 12?
Jaki nietypowy obraz zamówił Deng Xiaoping?