logo

porady-triki
Czym się różni dobra czekolada od czekolady kiepskiej jakości?

Czym się różni dobra czekolada od czekolady kiepskiej jakości?
Zebrane owoce kakaowca fermentuje się i suszy (na słońcu lub w gazowych suszarkach), praży i pozbawia łupin, a ziarna mieli się tworząc miazgę kakaową. Wykorzystując prasę hydrauliczną z miazgi otrzymuje się kuch kakaowy i masło kakaowe (tłuszcz kakaowy). Kuch kakaowy mieli się i otrzymuje proszek kakaowy - kakao. Czym się więc różni dobra czekolada od śmieciowej? Dobry producent wykorzystuje miazgę kakaową z masłem (tłuszczem) kakaowym, a nie z jakimś innym tłuszczem roślinnym np: szkodliwym palmowym. Gorsi producenci dodają w roli emulgatora zamiast masła kakaowego lecytynę sojową. Kolejna sprawa, dobry producent dodaje do czekolady wanilię, a nie dużo tańszy środek zapachowy w postaci syntetycznej waniliny. Spore znaczenie ma również jakość samych ziaren.
Popularne pytania
Jak kroić świeże pieczywo?
Czy na bokserskim ringu może walczyć zawodnik z brodą?
Czy w Polsce można pójść do więzienia za picie alkoholu w miejscu publicznym?
Ilu członków załogi KL Auschwitz-Birkenau stanęło przed niemieckimi sądami?
W którym mieście znajduje się największa na świecie świątynia zbudowana z cegły: Paryż, Żelechów, Gdańsk, Kraków?
Dlaczego warto kończyć zdania w SMS-ie wykrzyknikiem?
Które produkty spożywcze są najbardziej szkodliwe dla zdrowia?
Jak jest po węgiersku “proszę”?
Czy prawo do paradowania topless przysługuje jedynie sprzedawczyniom w sklepie z tropikalnymi rybkami?
Które zwierzęta w zoo stanowią przyczynę największej ilości urazów swoich opiekunów?
Czy lepiej spać w bieliźnie czy nago?
Jak walczyć ze smogiem w domu?
Mieszkaniec Polski to Polak, a mieszkaniec Sri Lanki to?
Czy skórka owoców kiwi jest jadalna?