logo

zdrowie-medycyna
Z czego składa się przeciętna parówka?

Z czego składa się przeciętna parówka?
Zgodnie z normami unijnymi parówki powinny zawierać przynajmniej 50 procent mięsa, najlepsze gatunki parówek mogą mieć nawet do 93 proc.. Niektóre, najtańsze parówki zawierają zamiast mięsa tzw. MOM - mięso oddzielane mechanicznie i mięso drobiowe oddzielane mechanicznie (MDOM). MOM powstaje z resztek mięsa, są to kawałki zmielonych kości (ok. 1 proc.), tkanka mięśniowa, tkanka łączna, chrząstki. MOM się szybko psuje dlatego musi być odpowiednio uzupełnione konserwantami (np: polifosforany). Bardzo ważnych składnikiem parówek jest woda, której w parówce może być nawet do 60 proc.. Oprócz mięsa (lub MOM) i wody w parówkach znajduje się tłuszcz. W parówkach znaleźć możemy również skrobie, zmielone korpusy, skóry wieprzowe, wzmacniacze smaku (Glutaminian sodu), konserwanty (Azotyn sodu, polifosforany), przeciwutleniacze, polepszacze, sól, stabilizatory, białko sojowe ............
Popularne pytania
Który organizm rośnie najszybciej?
Z czego po­wsta­je herbata Earl Grey?
Co należy robić, aby na piwie uzyskać pianę?
Co najbardziej szokowało Francuza Henryka Walezego kiedy osiadł na tronie I RP?
Z jaką prędkością porusza się człowiek na równiku?
Który komputer sprzedał się najlepiej w historii?
Czy głośne mówienie do siebie jest oznaką choroby psychicznej?
Ile kilometrów mają Rosjanie do granicy USA?
Która z wymienionych piramid jest największa?
Ile trzeba mieć pieniędzy, aby uruchomić własną restaurację Telepizza?
Kto to powiedział?
Kiedy Hitler zdecydował się na wojnę z Polską?
Jak szybciej i bezpieczniej surfować w internecie?
Czy zamordowany przez Lenina car Mikołaj II miał następcę?