logo

różności
Dlaczego popcorn strzela podczas przygotowywania?

Dlaczego popcorn strzela podczas przygotowywania?
Kluczem do tej zagadki jest woda, która w wyniku wysokiej temperatury uwalnia się rozsadzając przy tym ziarno. Popcorn „puchnie” najlepiej w temperaturze ok. 190 °C. Gdy temperatura wewnątrz ziarna osiągnie punkt wrzenia wody i przekroczy go, zawarte w bielmie białka i skrobia miękną, a woda zamienia się w parę, co dodatkowo zmiękcza skrobię. Para uwięziona w mikroporach skrobii wywiera coraz silniejsze ciśnienie na łupinę, aż ta pęka. Mikropory z parą gwałtownie rozszerzają się, powodując „puchnięcie” i wyrzucenie na zewnątrz ziarna białej, miękkiej masy skrobiowo-białkowej. Masa ochładzając się sztywnieje i staje się chrupiąca. Efekt ten jest zależny od szczelności naczynia w którym przeprowadza się proces. Szczelne naczynia, uniemożliwiające ucieczkę nagromadzonej pary, powodują że bielmo przyrządzanych w nich ziaren zatrzymuje więcej wilgoci, co sprawia że popcorn jest twardszy i mniej chrupki. (wikipedia)
Popularne pytania
Jakimi językami posługiwał się Jezus?
Jak poznać, że ktoś czuje się przy nas nieswojo?
Czy Chińczycy są kreatywni?
W którym roku w Polsce dokonano ostatniej publicznej egzekucji?
Czy piloci lubią kiedy pasażerowie klaszczą po lądowaniu?
Z którym krajem Polska miała utworzyć jedno państwo po II wojnie światowej?
Czy można zwrócić do sklepu płytę CD, film lub program komputerowy?
Co to jest?
Jak usunąć niewielkie rysy z mebli z ciemnego drewna?
Dlaczego najlepsze piwa sprzedawane są w ciemnych butelkach?
Czy Coca-Cola zawierała kiedyś kokainę?
Ile mierzył największy pająk świata?
Czy epidemie dżumy miały jakieś pozytywne strony?
Co było powodem zwycięstwa wojsk pruskich nad Francją w 1871 roku?