logo

zdrowie-medycyna
Które ryby są zdrowe, a które nie?

Które ryby są zdrowe, a które nie?
Żerujące na dnie Bałtyku np: płastugi, flądry, dorsze należą do tych ryb, których ze względu na stężenie metali ciężkich nie należy jeść zbyt często. W przypadku ryb oceanicznych problem dotyczy głównie ryb drapieżnych i długo żyjących np: tuńczyk. Im ryba starsza tym większe stężenie szkodliwych związków. Najzdrowsze są na pewno sardele i makrele, żyją stosunkowo krótko i mają najwyższe stężenia kwasów z rodziny omega 3. Nie są to jednak ryby chude dlatego nie należy przesadzać z ich jedzeniem. Jeśli więc myślicie o zbilansowanej diecie rybnej najlepiej raz jeść ryby tłuste, a raz chude.
Popularne pytania
Czy miś koala to miś?
Ile powiek mają wielbłądy?
Jak jest po czesku słowo “babcia”?
Jak wysoko może wyskoczyć człowiek na Księżycu?
Ile godzin dziennie panda poświęca na jedzenie pędów bambusa?
Skąd się biorą małe Smerfy?
Jaki procent mieszkańców Wilna w 1931 roku stanowili Litwini?
Kiedy W-wa znalazła się w 10. największych europejskich miast?
Ile zwrotek ma hymn Grecji?
Czy po kolorze żółtka i białka można rozpoznać czym była karmiona kura?
Czy osoby szczupłe chorują na cukrzycę?
Jak wyliczyć koszty zużycia prądu danego urządzenia?
Po jakim czasie biegu nasz organizm zaczyna spalać tłuszcz?
Czy w ciągu dnia zmienia się nasz wzrost?