logo

porady-triki
Czy "świeże" pieczywo w supermarkecie jest zdrowe?

Czy
Trudno takie pieczywo uznać za zdrowe, najpierw producent ciasta wypieka je w 65-85 procentach, w kolejnym etapie ciasto jest zamrażane (najczęściej przy użyciu ciekłego azotu). Tutaj może nastąpić długa przerwa, gdyż tak przygotowane i zabezpieczone ciasto może sobie w magazynie czekać miesiącami. Żeby wyglądało jak z reklamy musi być nafaszerowane konserwantami np: E282, E202, substancjami antypleśniowymi, barwnikami np: karmel nadaje brązowej skórki. Kiedy ma już trafić na półki jest rozmrażane w specjalnych komorach i ponownie wypiekane. Osoby o słabych żołądkach, astmatycy, uczuleniowcy, dzieci, kobiety w ciąży oraz matki karmiące, powinny możliwie jak najrzadziej spożywać tego typu pieczywo.
Popularne pytania
Z jaką prędkością porusza się najszybszy czołg świata: a) 25 km/h, b) 102 km/h, c) 150 km/h, d) 82 km/h?
Jaki procent treści internetowych to pornografia?
Gdzie jest więcej chorobotwórczych bakterii - na gąbce do mycia naczyń czy na muszli klozetowej?
Czy każdy pająk jest jadowity?
Z jaką prędkością porusza się ślina podczas kichania?
Co chciał od Aliantów Adolf Eichmann za uratowanie 1 mln Żydów i zamknięcie obozu śmierci Auschwitz na początku 1944 roku?
W którym mieście oprócz Jerozolimy znajduje się nieuznawany grób Jezusa?
Jak jest po japońsku “jak się nazywasz?”?
Jak się pisze “nadzieji” czy “nadziei”?
Ile litrów wody zużywa i na jakiej zasadzie działa armatka śnieżna?
Dlaczego cera kosmonauty ulega poprawie?
Ilu prezydentów USA było wyznania katolickiego?
Ile lat ma chleb?
Ile lat ma chińska demokracja?