logo

biologia-anatomia
Czemu bąki śmierdzą?

Czemu bąki śmierdzą?
Woń wywołują małe ilości siarkowodoru i merkaptanów (tiole). Im dieta bogatsza w siarkę tym więcej bakterie wytworzą siarczków i merkaptanów czyli bąki będą bardziej śmierdzieć. Dużo kalafiorów, jajek, mięsa i bąki są bardziej śmierdzące, groch, fasola - warzywa strączkowe to gwarancja dużej ilości mało śmierdzących gazów. Przeciętny bąk składa się głównie z azotu (59 proc.), wodoru (21 proc.), dwutlenku węgla (9 proc.), metanu (7 proc.), tlenu (4 proc.), odpowiadający za zapach siarkowodór i merkaptan stanowi zaledwie ok. 1 proc. zawartości bąka.
Popularne pytania
Gdzie żyje najwięcej wielbłądów?
Jak jest po węgiersku "proszę bardzo"? (odpowiedź na podziękowanie)
Czy marchewka szkodzi królikom?
W jakim miesiącu rodzi się najwięcej seryjnych morderców?
W jakim wieku Polka może wyjść za mąż?
Jak pozytonowy tomograf emisyjny (PET) wykrywa nowotwory? Czym żywi się rak?
Co to za zwierzę?
Co może obniżyć poziom IQ?
Kiedy powstał pomysł drugiej Jałty?
Z jakiego powodu jedno z krakowskich wzniesień nazywa się "Hujowa Górka"?
Czy biali mężczyźni o lekko zaczerwienionej twarzy są bardziej atrakcyjni dla kobiet?
Jak szybko zrelaksować zmęczone oczy?
Jak wygląda umieranie?
Komu zarzucano, że podczas II wojny sprzedał Polskę za dwa konie?