logo

różności
Dlaczego hamburgery z McDonalds'a nie ulegają zepsuciu ?

Dlaczego hamburgery z McDonalds'a nie ulegają zepsuciu ?
Co wpływa na rozrost pleśni: konserwanty w mięsie i bułce, sól, niska wilgotność, brak kontaktu z zarodnikami pleśni, brak dostępu do powietrza w miejscu produkcji burgera. Okazało się, że kluczowym powodem wytrzymałości burgera jest wilgotność. Otóż przechowywane burgery szybko traciły wagę, co oznaczało, że wyschły, a bez wilgoci nie rozwinie się pleśń. McDonald używa w swoich burgerach cienkich bułek i mięsa, wyschną zanim zgniją, oto cała tajemnica trwałości. Oczywiście burger zamknięty w szczelnym plastikowym worku szybko zgnije. Przy okazji warto wiedzieć, że według amerykańskiej Agencji Żywności i Leków w burgerze występuje średnio 38 różnych pestycydów, ale nie mają one wpływu na psucie się produktu.
Popularne pytania
Ile może ważyć człowiek?
Czy słabość do płci pięknej przyczyniła się do śmierci prezydenta Kennedy'ego?
W których godzinach człowiek pracuje najwydajniej?
Co oznacza, gdy kobieta sięga bezpośrednio do szyi?
Z kim są spokrewnieni mieszkańcy Madagaskaru?
Czy Czesi prosili wojska rosyjskie o pomoc w 1938 roku?
Czy wydzielina gruczołów analnych krowy używana jest przy produkcji lodów?
Gdzie znajduje się najmniejszy mięsień w ludzkim ciele?
Co astronomowie głównie pozostawili na Księżycu?
Jaki procent Polaków uważa, że najlepszym przyjacielem człowieka jest pies?
Czy biały cukier różnych producentów jest tak samo słodki?
Na jakiej wysokości znajdowała się najwyżej położona ludzka osada?
Który święty jeździł sportowym samochodem, chodził w dżinsach i palił papierosy?
Czy grypa żołądkowa to rodzaj grypy?