logo

porady-triki
Jak dobrze zaparzyć czarną herbatę?

Jak dobrze zaparzyć czarną herbatę?
Należy pamiętać, aby woda wykorzystana do zaparzenia była gotowana tylko raz, tylko wtedy jest odpowiednio natleniona. Najlepsza jest woda miękka. Dobrze zaparzona herbata na powierzchni piankę, aromat niestety utrzymuje się tylko do około 6 minut. Najgorsze jakościowo herbaty znajdują się w torebkach, produkowane z pyłu herbacianego, jeszcze gorsze są rozpuszczalne herbaty granulowane. Jeśli parzymy herbatę czarną krótko (do 3 minut) zawiera ona najwięcej pobudzającej teiny, dłuższe parzenie to bogactwo antynowotworowych polifenoli.
Popularne pytania
Co Rosjanie obiecywali Polsce przed 17 września 1939 roku?
Który święty jest patronem unikania niechcianych zalotów?
Z jakiego powodu alkohol nazywany jest tzw. brudnym narkotykiem?
Czy w Korei Północnej są pizzerie?
Ilu mieszkańców ma Re­pu­bli­ka Chiń­ska?
Co przynosi szczęście rosyjskim kosmonautom?
Jaką prędkość może osiągnąć piłka nożna kopnięta z rzutu wolnego?
Ile wody potrafi wypić wielbłąd w zaledwie 3 minuty?
Czym zastąpić program do blokowania reklam na stronach AdBlock?
Jaki program wyborczy miała NSDAP Adolfa Hitlera?
Czy każdy pająk jest jadowity?
Który szczyt uważany był w pierwszej połowie XIX wieku za najwyższy na świecie?
Ile kosztował dwutygodniowy urlop w II RP?
Kto bronił Chińczyków po ich przegranej z Japonią?