logo

chemia
Po co w cieście są jajka i mąka?

Po co w cieście są jajka i mąka?
W wysokiej temperaturze białko w jajku i mące ścina się tworząc szkielet, na którym opiera się cała struktura ciasta.
Za zarumienienie się ciasta odpowiada tzw. proces karmelizacji, czyli szereg procesów chemicznych wywołujących topnienie się znajdujących się w cieście cukrów (skrobi i innych cukrów). Cukier w wyniku temperatury zaczyna się wtedy topić i pienić (wrzenie) zwykle od 160 do 200oC (w przypadku sacharozy). Karmelizacja to z punktu widzenia chemicznego usunięciu wody z cukru.
Popularne pytania
Jak się nazywał koń Mahometa?
W którym europejskim kraju pije się najwięcej mleka?
Co oznacza celowe pociągnięcie dłonią po włosach?
Za co odpowiada w 99,9 proc. jądro atomu?
Na co należy zwracać uwagę kupując płatki śniadaniowe?
Ile godzin musi pracować jedna pszczoła, by wyprodukować 1 kg miodu?
Jaką prędkość może osiągnąć piłka nożna kopnięta z rzutu wolnego?
Jaki procent sędziów i prokuratorów z NRD pracowało w wymiarze sprawiedliwości zjednoczonych Niemiec?
Dlaczego na niemieckich tablicach rejestracyjnych nie ma kombinacji liter HJ, NS, SS, KZ, KL?
Czy ziemniaki tuczą?
Skąd wzięła się tradycja malowania jajek na Wielkanoc?
Kiedy najlepiej rzucić palenie?
Od jakiej kwoty płaci się cło kupując wysyłkowo w Chinach?
Co zrobić, aby szybko zapamiętać czyjeś imię?