logo

zdrowie-medycyna
Czy duże dawki witaminy C zapobiegają zakażeniu COVID-19?

Czy duże dawki witaminy C zapobiegają zakażeniu COVID-19?
Nie istnieją żadne dowody na to, że duże dawki witaminy C zapobiegają zakażeniu np.COVID-19 czy innych chorób tego typu, czy łagodzą jego przebieg. Jedyne o czym powinniśmy pamiętać to, aby nie doprowadzać do niedoboru witamin, w tym oczywiście witaminy C.

Najwięcej tej witaminy mają warzywa:
nać pietruszki: 269 mg
papryka: 125-200 mg
brukselka: 65-145 mg
kalarepa: 70-100 mg
brokuły: 65-150 mg
kapusta: 35-70 mg
kalafior: 37-70 mg
szpinak: 40-84 mg

Wśród owoców królują:
owoce dzikiej róży: 250-800 mg
czarne porzeczki: 150-300 mg
truskawki: 46-90 mg
kiwi: 84 mg
grejpfruty: 30-70 mg
cytryny: 40-60 mg
pomarańcze: 30-50 mg

Źródło: dr hab. Tomasz Dzieciątkowski z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, niezalezna.pl, medme.pl
Popularne pytania
Czy psy mają pępek?
Jak zdrowo wstać z łóżka?
Czy w Polsce warto mieć wyższe wykształcenie?
Czy dzieci bez słońca tyją?
Do czego w produktach spożywczych służą emulgatory i czy są szkodliwe dla zdrowia?
Jakie historyczne wydarzenie dało początek "rewolucji seksualnej"?
Skąd pochodzi nazwa popularnego środka antykorozyjnego "WD-40"?
Kiedy wymyślono gumę do żucia?
Ile myśli dziennie ma przeciętny człowiek: a) 4 tys. b) 666 mln c) 70 tys.?
Emisja którego serialu jest zakazana w Chinach?
W którym państwie jest najwięcej piramid?
Która polska produkcja filmowa jest najdroższa?
Czy świnie mogą spoglądać w niebo?
Dlaczego mężczyźni nie lubią feministek?