logo

porady-triki
Jak rozpoznać polskie pomidory?

Jak rozpoznać polskie pomidory?
Polskie pomidory możemy rozpoznać często nawet nie patrząc na metkę, która może być przez sieć zafałszowana (były już takie przypadki). Polskie pomidory mają najczęściej intensywny kolor i zapach (wąchamy od strony szypułki). Jeśli zapach jest mocno intensywny raczej na pewno mamy do czynienia z polskim pomidorem gruntowym, które pojawiają się na rynku już od połowy kwietnia. Kolejną cechą polskiego pomidora jest jego kształt, modyfikowane genetycznie pomidory zagraniczne mają kształty wręcz idealne, polskie pomidory nie należą do najpiękniejszych i mogą wydawać się po prostu brzydkie (mają nieregularne kształty i mogą się znacząco różnić).
Zagraniczne pomidory, aby trafić do Polski zrywane są jako niedojrzałe, a dojrzałość osiągają podobnie jak banany podczas transportu. Polskie pomidory nie mają z tym problemów, tak więc nie tylko górują smakiem, zapachem, ale i wartościami odżywczymi, mają więcej minerałów i witamin.
Należy przy tym dodać, że konsumenci na Zachodzie bardzo zwracają uwagę na to, skąd pochodzi dany produkt, warto być więc nie tylko patriotą w znaczeniu politycznym, ale i ekonomicznym.
Popularne pytania
Po wyglądzie kobiecych piersi można sprawdzić, czy kobieta przeżyła orgazm czy też nie?
Jaką rozpiętość skrzydeł miał największy z latających dinozaurów?
Za co w fińskiej taksówce zapłacisz dodatkowo?
Co to za urządzenie?
Dlaczego unosząc się coraz wyżej nad Ziemią robi się coraz zimniej?
Czy w II RP firma PKP przynosiła zyski?
Czy wspinanie się po linie było kiedyś dyscypliną olimpijską?
Co to za zwierzę?
Dlaczego Sfinks nie ma nosa?
Co oznacza znak na zdjęciu?
Czy surówki powinno się jeść wraz z głównym daniem?
Kiedy dla żołnierza zabicie wroga jest szczególnie trudne?
Kto jako pierwszy powołał do życia państwo świeckie?
Jaki procent naszych działań i myśli realizowana jest nieświadomie?