sport
Dlaczego umięśnieni ludzie inaczej się poruszają?
Zwiększając masę mięśniową organizm musi produkować więcej kolagenu, który jest podstawowym składnikiem tkanki łącznej. Włókna kolagenowe są podstawowym budulcem skóry, kości, stawów, oka ...... Tworzą dla organizmu coś w rodzaju rusztowania, gdzie znajdują się wszystkie ludzkie organy, od nich zależy również stopień nawodnienia skóry. Od 26 roku życia produkcja kolagenu zaczyna się stopniowo zmniejszać i np. skóra traci swoją elastyczność, pojawiają się zmarszczki. Kolagen jest cały czas przez organizm wymieniany (ok. 3 kg rocznie). Wraz z ćwiczeniami na siłowni organizm produkuje coraz więcej kolagenu, a im go więcej tym on jest mniej elastyczny i sztywniejsze są tkanki. To właśnie wpływa na to, że miłośnicy siłowni nieco inaczej się poruszają. Bardzo ważne jest, aby przed ćwiczeniami dobrze się rozciągnąć, bo przykurczony mięsień (to wynika z jego budowy) nie jest w stanie pracować z maksymalną siłą.
Rozciągnięcie pozwala potem przy skurczu wygenerować zdecydowanie większą siłę, a przy tym chroni przed kontuzjami. Z wiekiem oczywiście gibkość stopniowo zanika, możemy to jednak powstrzymać regularnie ćwicząc.
Aby zachować odpowiednią ilość kolagenu należy dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość witaminy C, która nie tylko wzmaga wytwarzania kolagenu, ale również chroni przed wolnymi rodnikami. Kiedy poziom witaminy C w organizmie jest za niski proces regeneracji włókien kolagenowych zostaje zablokowany. Wchłanianie witaminy C poprawia witamina A (jaja, ziemniaki, mleko, masło, dynia, wątroba i podroby zwierzęce, jarmuż, szpinak ...). W przypadku kolagenu nie powinniśmy zapominać przede wszystkim o jedzeniu jajek, jagód oraz świeżych (bez obróbki) warzyw o zielonych liściach (charakteryzują się bardzo wysoką zawartością witamin C i A).
Rozciągnięcie pozwala potem przy skurczu wygenerować zdecydowanie większą siłę, a przy tym chroni przed kontuzjami. Z wiekiem oczywiście gibkość stopniowo zanika, możemy to jednak powstrzymać regularnie ćwicząc.
Aby zachować odpowiednią ilość kolagenu należy dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość witaminy C, która nie tylko wzmaga wytwarzania kolagenu, ale również chroni przed wolnymi rodnikami. Kiedy poziom witaminy C w organizmie jest za niski proces regeneracji włókien kolagenowych zostaje zablokowany. Wchłanianie witaminy C poprawia witamina A (jaja, ziemniaki, mleko, masło, dynia, wątroba i podroby zwierzęce, jarmuż, szpinak ...). W przypadku kolagenu nie powinniśmy zapominać przede wszystkim o jedzeniu jajek, jagód oraz świeżych (bez obróbki) warzyw o zielonych liściach (charakteryzują się bardzo wysoką zawartością witamin C i A).