logo

zdrowie-medycyna
Dlaczego jedząc grzyby powinniśmy unikać alkoholu?

Dlaczego jedząc grzyby powinniśmy unikać alkoholu?
Alkohol wpływa na znajdujące się w grzybach nietypowe białko, które ulega ścięciu przez co staje się niestrawne. Może to spowodować poważne kłopoty trawienne. Jak w przypadku zwykłych grzybów może to skończyć się łagodnie, tak w przypadku czernidła pospolitego może zakończyć się nawet śmiercią. Grzyb zawiera koprynę, która zablokuje proces rozkładu alkoholu doprowadzając tym samym do zatrucia aldehydem octowym. Należy więc nie pić alkoholu (nawet bardzo małej ilości) dwa dni przed i dwa dni po spożyciu. Czernidłak zawiera sporo cennego białka, witaminy z grupy B (B1 i B2), witaminę C (dla odporności), miedź, cynk, potas oraz magnez, z chińskich badań wynika, że również działa przeciwnowotworowo, leczy również hemoroidy, przeciwdziała cukrzycy (redukuje poziom cukru we krwi) i łagodzi jej objawy.
Popularne pytania
Czym na siłowni zastąpić napój izotoniczny?
Co sprawia, że rzeczy pachną stęchlizną?
Jak zredukować ból i strach podczas ukłucia igłą?
Kiedy pojawiają się włosy łonowe?
Którą herbatę warto pić podczas odchudzania?
Który z europejskich przywódców groził Stalinowi śmiercią?
Ile wzrostu ma Jarosław Kaczyński?
Ilu rekrutów do wojska wywiozła z Polski Rosja między powstaniami?
Czy Adolf Hitler miał poglądy lewicowe czy prawicowe?
Czy Komitet Noblowski może odebrać Lechowi Wałęsie Nagrodę Nobla?
Co jest mocniejsze: ludzki włos czy drut miedziany o tej samej średnicy?
Kiedy rozpowszechnił się zwyczaj dzielenia jajkiem?
Dlaczego Rockefeller podarował wartą fortunę działkę pod gmach ONZ w Nowym Jorku?
Czy zapach wpływa na sprzedaż?