logo

zdrowie-medycyna
Jeśli mięso to tylko .... czerwone.

Jeśli mięso to tylko .... czerwone.
Naukowcy z Harvard School of Public Health wzięli na ruszt mięso poddawane konserwacji np: wędzenie, suszenie, solenie ... i doszli do niepokojących wniosków, okazało się bowiem, że zaledwie 50 gramów takiego mięsa zwiększa ryzyko chorób serca aż o 42 procent, a cukrzycy o 19. Co bardzo ciekawe badacze nie stwierdzili takich prawidłowości podczas jedzenia czerwonego mięsa, nawet w ilości dwa razy większej niż testowa 50-tka, choć przecież mają podobne ilości tłuszczu. Naukowcy uważają, że głównymi winowajcami są sól (podnosi ciśnienie krwi) oraz azotany (używane w konserwowaniu żywności powodują miażdżycę tętnic, zakłócają tolerancję glukozy co prowadzi do cukrzycy). Badania objęły w sumie ponad milion ludzi w dziesięciu krajach świata.\r\n\r\nFoto (c) en.wikipedia.org
Popularne pytania
Co jest powodem krótkowzroczności?
W których europejskich państwach można się legalnie pojedynkować?
Co to za gadżet?
Ile wynosi rekord najdłuższej podróży na bosaka?
Jak się nazywa rosyjski wahadłowiec?
Ile flag stoi na Księżycu?
Czy duńskiej partii "Unia Elementów Świadomie Zniechęconych Do Pracy" udało się wywalczyć przepis, który ...
Którą książkę rtm.Pilecki cenił najbardziej?
Jak rozpoznać granice zaboru pruskiego i rosyjskiego na terenie Polski?
Jakimi hasłami Niemcy tłumaczyli swoje klęski na froncie?
Czy aby schudnąć lepiej biegać rano czy wieczorem?
W których krajach nie kupisz Coca-Coli?
Ile IQ ma najinteligentniejszy człowiek świata?
Czy istnieje muzeum, w którym można przekonać się jak pachnie wybuch bomby atomowej?