logo

zdrowie-medycyna
Na których olejach powinno się smażyć?

Na których olejach powinno się smażyć?
O wyborze najlepszego tłuszczu do smażenia decyduje tzw. punkt dymienia (próg temperatury po przekroczeniu której tłuszcz dymi, negatywnie zmieniać swoją strukturę - wolne rodniki) oraz stabilność oksydacyjna (odporność na utlenianie).
Do najstabilniejszych tłuszczy należą oleje rafinowane (dzięki rafinacji zwiększa się ich punkt dymienia), do smażenia nie nadają się natomiast oleje tłoczone „na zimno” (są bardziej wrażliwe na temperaturę). Naukowcy do smażenia zalecają używanie rafinowanego oleju rzepakowego i oliwy z oliwek ze wskazaniem na ten pierwszy (ma więcej kwasów omega-3). Bardzo zdrowy jest olej lniany, ale w wyniku obróbki termicznej traci swoje najcenniejsze walory (kwasy omega-3), dlatego powinno się go stosować jedynie na zimno np. do sałatek.
Źródło: https://poznajsienatluszczach.pl/2015/11/21/na-czym-smazyc/
Popularne pytania
Do czego pierwotnie służył parasol?
Dlaczego wszechświat nie zapadł się po Wielkim Wybuchu?
Dlaczego niektóre mięsa można jeść na surowo?
Które państwo produkuje więcej bubli - Niemcy czy Chińczycy?
Na cześć którego władcy stworzono pieśń "Boże, coś Polskę"?
Czy w przypadku zasłabnięcia zawsze poszkodowanemu podajemy wodę?
W których krajach kobiety nie mogą prowadzić samochodów?
Jakich mężczyzn poszukiwały kobiety w II RP?
Dlaczego warto jeść kapustę?
Czy po zachowaniu kota można stwierdzić, jak zmieni się pogoda?
Jak sikają kolarze?
Kto jest bardziej skłonny do rezygnacji ze studiów: kobiety czy mężczyźni?
Który komputer sprzedał się najlepiej w historii?
Czy można zwrócić do sklepu płytę CD, film lub program komputerowy?