logo

zdrowie-medycyna
Jak przygotować czosnek, aby nie stracił swoich prozdrowotnych właściwości?

Jak przygotować czosnek, aby nie stracił swoich prozdrowotnych właściwości?
Swoje niesamowite właściwości czosnek zawdzięcza dwóm składnikom - allinie (siarkoorganiczny związek chemiczny z grupy tioaminokwasów) i enzymu allinazy, która znajduje się w świeżym czosnku. Dopiero kiedy oba składniki zostaną w wyniku pogryzienia czy starcia uszkodzone i zmieszane uzyskiwana jest dobroczynna allicyna, która ma bardzo charakterystyczny, intensywny i nieprzyjemny zapach. W wyniku obróbki termicznej (gotowanie, podsmażenie, podgrzewanie) rozgniecionego czosnku tracimy bezpowrotnie allicynę. Jeśli chcemy zachować właściwości czosnku, ale nie jesteśmy w stanie z różnych powodów jeść go na surowo, najlepiej go rozgnieć i pozostawić na co najmniej 10 minut, aby otrzymać allicynę. Po tym czasie można go użyć w potrawie zachowując tym samym część jego dobroczynnych właściwości.
Popularne pytania
Ile litrów potu można wypocić w ciągu doby?
Ile włosów dziennie traci przeciętny człowiek?
Jaki wskaźnik BMI jest najbardziej optymalny dla zdrowia?
Które alkohole mogą dobrze wpływać na trawienie?
Czy pioruny stanowią zagrożenie dla samolotów?
Jaki kolor będzie miała krew na głębokości 20 metrów?
Jak w starożytnym Rzymie traktowano aktorów?
Czy książka "Mein Kampf" kanclerza Niemiec A.Hitlera była dostępna w II RP?
Na kogo głosowali Kaszubi w II Rzeszy?
Czy istnieje indiańskie plemię z Ameryki Południowej pierdzące na powitanie?
Jak dzikie króliki informują inne króliki o zbliżającym się niebezpieczeństwie?
Dlaczego Rockefeller podarował wartą fortunę działkę pod gmach ONZ w Nowym Jorku?
Które państwo w XIX wieku chroniło chrześcijan w Chinach?
Ile cieczy uzyskamy po zmieszaniu 0,5 litra wody i 0,5 litra alkoholu?