zdrowie-medycyna
Jak przygotować czosnek, aby nie stracił swoich prozdrowotnych właściwości?
Swoje niesamowite właściwości czosnek zawdzięcza dwóm składnikom - allinie (siarkoorganiczny związek chemiczny z grupy tioaminokwasów) i enzymu allinazy, która znajduje się w świeżym czosnku. Dopiero kiedy oba składniki zostaną w wyniku pogryzienia czy starcia uszkodzone i zmieszane uzyskiwana jest dobroczynna allicyna, która ma bardzo charakterystyczny, intensywny i nieprzyjemny zapach. W wyniku obróbki termicznej (gotowanie, podsmażenie, podgrzewanie) rozgniecionego czosnku tracimy bezpowrotnie allicynę. Jeśli chcemy zachować właściwości czosnku, ale nie jesteśmy w stanie z różnych powodów jeść go na surowo, najlepiej go rozgnieć i pozostawić na co najmniej 10 minut, aby otrzymać allicynę. Po tym czasie można go użyć w potrawie zachowując tym samym część jego dobroczynnych właściwości.