logo

porady-triki
Dlaczego niektóre mięsa można jeść na surowo?

Dlaczego niektóre mięsa można jeść na surowo?
Dzięki obróbce termicznej mięso jest łatwiejsze do strawienia. Temperatura sprawia, że cząsteczki białka, które w surowym mięsie są długie i splątane, rozplątują się i rozpadają na drobne fragmenty. Oprócz tego należy pamiętać, że w wyniku działania wysokiej temperatury niszczone są groźne dla organizmu pasożyty i bakterie. Mięso wołowe tym się różni od np. mięsa z kurczaka, że jego struktura jest tak gęsta, że uniemożliwia przedostanie się bakterii z powierzchni do wnętrza. W przypadku surowych ryb (popularne sushi) najważniejsza jest świeżość, bo występujące w rybach pasożyty najczęściej nie powodują komplikacji zdrowotnych u ludzi. W przypadku wieprzowiny i mięsa z kurczaka czy indyka, konieczna jest długotrwała obróbka termiczna, gdyż groźne bakterie np. salmonelli mogą znajdować się nie tylko na powierzchni, ale również wewnątrz mięsa.
Popularne pytania
Jak jest po japońsku “jak się nazywasz?”?
Co to jest?
Co to jest Detrimenofobia?
Co wywołuje zawarta w czekoladzie fenyloetyloamina?
W lecie im głębiej tym woda jest zimniejsza, a w zimie?
Ile wynosi śmiertelna dawka chlorku rtęci?
Czy wilki wyją do Księżyca?
Czy dla Zachodu Polska E.Gierka była potęgą przemysłową?
Który matematyczny wzór został uznany za najpiękniejszy?
Co zrobić, aby uniknąć zapalenia zatok?
Który polski browar jest najstarszy?
Czy samiec szakala podaje młodym to, co sam zwymiotuje?
Czy śmigus-dyngus ma tradycję chrześcijańską czy pogańską?
Co ile dni brwi ulegają odnowieniu?