logo

zdrowie-medycyna
Czy brązowy cukier jest zdrowszy od białego?

Czy brązowy cukier jest zdrowszy od białego?
Brązowy kolor nadaje cukrowi melasa, jest to produkt uboczny w procesie oczyszczania cukru. Cukier biały składa się w niemal 100% z sacharozy, a melasa jest w trakcie procesu oczyszczania usuwana. Jeśli cukier ma kolor brązowy oznacza to jedynie, że posiada ok. 10% melasy, która posiada śladowe ilości mikroelementów np: potas, magnez, żelazo, wapń. Dlatego z punktu widzenia organizmu człowieka nie ma żadnej różnicy, czy spożywamy biały czy brązowy cukier. Oba zawierają tyle samo kalorii i węglowodanów, dotyczy to również cukru trzcinowego.
Popularne pytania
Czego Himmler żałował najbardziej?
W którym państwie jest najwięcej czynnych wulkanów?
Co budowano dłużej Stadion Narodowy w W-wie czy Empire State Building?
Który kraj zawdzięcza Polsce niepodległość?
Czy włosy łonowe są takiego samego koloru co na głowie?
Jak usunąć nieprzyjemny zapach z kociej kuwety?
Które produkty spożywcze są najbardziej szkodliwe dla zdrowia?
Z jakich wzorców czerpał Lenin organizując ludobójstwo własnego narodu?
Zwierzę na zdjęciu należy do rodziny psowatych czy szopowatych?
Jakie pierwsze słowo wypowiedziano na Księżycu?
Czy najlepszą receptą na nieśmiałość jest śmiech?
Który park narodowy w Polsce jest najstarszy?
Dlaczego Deng Xiaoping zdobył władzę?
Co ma wspólnego rdza i ognisko?