logo

zdrowie-medycyna
Czy chleb tuczy?

Czy chleb tuczy?
Zjedzenie kromki białego chleba powoduje szybki wzrost poziomu glukozy we krwi (jest prawie pozbawiony błonnika), a następnie poziom ten bardzo szybko opada i człowiek szybko odczuwa głód. Dobrej jakość chleb wytworzony z mąki o niskim stopniu przemiału nie tylko jest bogaty w minerały, witaminy i błonnik, ale daje poczucie sytości (3-4 godziny), a to przekłada się na trzymanie wagi. Węglowodany dostarczają energii, a duża ilość błonnika daje uczucie sytości na kilka nawet godzin.
Popularne pytania
Kto statystycznie pracuje ciężej: Polacy czy Rosjanie?
Co w ciągu dnia zużywa więcej energii: mózg czy przeciętna żarówka w lodówce?
Kto w 1942 roku produkował więcej czołgów - Rosjanie czy Niemcy?
Na jaką głębokość potrafią nurkować pingwiny?
Czy istnieje wegetariańska żelatyna?
Jaki procent rozmów w pracy stanowią przekleństwa?
Jak szybko rosną mięśnie?
W którym roku Józef Piłsudski przewidział przebieg I wojny?
Dlaczego śnieg jest biały, a lód przeźroczysty?
Ile snów w ciągu nocy ma przeciętny człowiek?
Kto ma więcej nocnych koszmarów: niewidomi czy widzący?
Czy muzyka może mieć działanie narkotyczne?
Z czego utrzymywała się Armia Ochotnicza generała Denikina?
Ile musiał pracować robotnik w zakładzie Forda, aby kupić nowy samochód w 1919 roku?