logo

człowiek
Dlaczego lody z każdym liźnięciem smakują mniej intensywnie?

Dlaczego lody z każdym liźnięciem smakują mniej intensywnie?
Nie tylko lody, wszystko co jemy ma ścisły związek z pracą mózgu i naszej umiejętności tzw. adaptacji. Pierwszy smak dowolnej potrawy zawsze będzie najbardziej intensywny, każdy następny będzie już mniej wyrazisty. Zjawisko adaptacji ma również zastosowanie w przypadku innych zmysłów np: z czasem przestajemy zwracać uwagę na tykający zegarek, podobnie odgłosy ulicy przy której mieszkamy ....
Popularne pytania
Co to za fragment ciała?
Co oznacza zwrot "Me Gusta"?
Czy inteligencję dziedziczymy po matce czy po ojcu?
Ile lat żył biblijny Adam?
Czy tlen zabija?
Ile wynosi śmiertelna dawka bananów?
Od kiedy imię Jakub piszemy przez "u" otwarte?
Który polski produkt spożywczy zdobył uznanie Islandczyków?
Ile może kosztować wymyślenie dla dziecka unikalnego imienia?
W którym kraju powinno się przy jedzeniu mlaskać?
Ile godzin na dobę śpią osoby, które najdłużej żyją?
Jak długo trwa wysyłka towaru z Chin do Polski?
Jak przed 1936 roku pisało się imię “Jakub”?
Czy ciepła woda zamieni się w lód szybciej od zimnej?