logo

transport
Dlaczego jedzenie w samolocie smakuje gorzej?

Dlaczego jedzenie w samolocie smakuje gorzej?
Serwowane w samolocie jedzenie smakuje inaczej z dość błahego powodu - hałasu, który może osiągać nawet 85 decybeli. Zdaniem naukowców szczególnie dotyczy to smaku umami (określany jako mięsisty), który ulega wzmocnieniu, smaku słonego oraz smaku słodkiego, który staje się ledwo wyczuwalny. Dlatego słodycze w samolocie po prostu nie smakują. Bez większych zmian pozostają jedynie smaki: kwaśny, gorzki i ostry. Jeśli chcemy podczas lotu zjeść coś ze smakiem powinniśmy najpierw spróbować ograniczyć hałas do minimum (źródło badania Cornell University w USA). Niestety to nie koniec problemów na wysokości ok. 10 km nad Ziemią. Drugi problem, który pojawia się na pokładzie samolotu, to powietrze, które pochodzi z klimatyzacji i jest bardzo suche (suchsze niż na pustyni!). Warto tu dodać, że o tym czy coś nam smakuje czy nie, w największym stopniu decyduje właśnie zmysł węchu.
Popularne pytania
Jakiej narodowości był Józef Stalin?
Czy w czasach Mao Chiny demograficznie się skurczyły?
Co to jest Petrichor?
Skąd pochodzi nazwa "Śląsk"?
Którą stroną powinno się chodzić po chodniku?
Czy herbata pomaga w zasypianiu?
Jak odkryto, że bociany migrują do ciepłych krajów?
Z którym krajem w czasach piastowskich Polacy mieli stworzyć jedno państwo?
Czy kobiety lubią odsłaniać swoje ciało?
Kto puszcza więcej bąków w ciągu dnia: kobiety czy mężczyźni?
Jak się pisze “dwu i pół letni” czy “dwuipółletni”?
Skąd pszczoła wie, że kwiat ma nektar?
Czy jazda na rowerze sprzyja doznaniom kobiet w łóżku?
Kiedy po raz pierwszy wojsko polskie użyło hasła "Za wolność naszą i waszą"?