logo

związki
Zdrowe gotowanie

Zdrowe gotowanie
Czy wiesz, że większość produktów spożywczych, szczególnie pochodzenia zwierzęcego, poddawanych obróbce termicznej w wysokich temperaturach zwiększa liczbę składników działających negatywnie na nasz organizm - przyspiesza starzenie, sprzyja powstawaniu stanów zapalnych. Najwięcej negatywnych składników (zwanych przez naukowców AGE) posiadają mięsa i pełnotłuste sery, nie są ich pozbawione ryby, jaja, a nawet w minimalnych ilościach warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste.

Wygląda na to, że wszystko co poddamy obróbce termicznej jest szkodliwe :) Jest jednak na to sposób, cytryna. Naukowcy udowodnili, że mięso marynowane w cytrynie lub occie skutecznie redukuje AGE. Inny patentem na zdrowe przygotowanie potrawy jest wolne gotowanie na parze lub wodzie, albo wędzenie, oczywiście z dodatkiem cytrynki. Z innych źródeł wiem, że to wędzenie to nie jest jednak dobry pomysł :)

Photo (c) sxc.hu
Ireneusz Piotrzkowicz
Popularne pytania
Ile myśli dziennie ma przeciętny człowiek: a) 4 tys. b) 666 mln c) 70 tys.?
Ile kalorii ma sperma?
Czy biedronki są pożyteczne?
W jaki sposób kaczątka rozpoznają matkę?
Czy kobiety mają “Jabłko Adama”?
Czy Antarktyda i Antarktyka to to samo?
Czym karmić wróble?
Ilu agentów pozyskała bezpieka w stoczni gdańskiej na początku lat 70-tych?
Kto odkrył polityczny talent A.Hitlera?
Czy samce rekinów mają penisy?
Gdzie znajduje się największe centrum handlowe świata?
W Wielkiej Brytanii biały kot przynosi pecha czy szczęście?
Jak wysoki może być człowiek?
W jakim stopniu zbadane zostały ziemskie oceany?