logo

porady-triki
Jak uśmierzyć uczucie pieczenia po spożyciu ostrej potrawy?

Jak uśmierzyć uczucie pieczenia po spożyciu ostrej potrawy?
W związku z tym, że ostre potrawy najczęściej zawdzięczają pikantność kapsaicynie (lub jej pochodnym) nie należy odczuwając nadmierne pieczenie płukać ust wodą (lub napojami na jej bazie), bo może to jedynie "roznieść" problem po większej części przewodu pokarmowego :) Kapsaicyna nie rozpuszcza się bowiem w wodzie, a jedynie w tłuszczach i w alkoholu. Dobry rezultat przyniesie zjedzenie lodów, wypicie ciekłego tłuszczu roślinnego, szklanki tłustego mleka czy alkoholu.
Popularne pytania
Do czego służy defibrylator?
Ile kosztuje najdroższy koktajl świata?
Czy Photoshop ma swój odpowiednik online?
Czy mleko i jego przetwory szkodzą?
Kiedy Rosja przestała być monarchią?
Dlaczego na tokijskich ulicach nie ma koszy na śmieci?
Po jakim czasie papierosy zaczynają działać?
Czy lepiej uczyć się języka obcego krócej i intensywniej czy dłużej i mniej intensywnie?
Ile mierzy najdłuższy basen świata?
Co zrobić, aby podczas zmiany wysokości ochronić uszy przed nieprzyjemnym uczuciem?
Jak pozbyć się zapachu kalafiora z potrawy?
Co Czesi robili z kobietami, które utrzymywały kontakty z polskim żołnierzami w 1968 roku?
Ilu obecnie na świecie żyje potomków Hitlera?
Ile minut tonął Titanic: a) 160 minut, b) 978 minut, c) 37 minut, d) 5 minut?