logo

kultura-sztuka
W którym roku powstała pierwsza polska książka kucharska?

W którym roku powstała pierwsza polska książka kucharska?
Za pierwszą polską książkę kucharską uważa się wydane w 1682 roku „Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw” autorstwa kucharza Lubomirskich - Stanisława Czernieckiego. Autor zadedykował dzieło swojej sponsorce - księżnej Helenie Tekli Lubomirskiej. Książka zawierała opis potraw nie tylko polskiej kuchni, ale również niemieckiej, tatarskiej i litewskiej. W historiografii pojawiają się również informacje o tajemniczej książce "Kucharstwo", która być może pojawiła się na terenach I RP w połowie XVI wieku. Prawdopodobnie chodzi tutaj o książkę czeską "Kuchařství o rozličných krměch, kterak se užitečně s chutí strojiti mají", która została wydana się w Pradze w 1535 roku, nie jest wykluczone, że pozycja ta została przedrukowana w Krakowie. Nie jest to jednak nic pewnego.
Popularne pytania
Czy każdy surowy grzyb, nawet borowik, jest trujący?
Które zwierzę jest najsilniejsze?
Czy w brytyjskich czołgach można zaparzyć herbatę?
Kiedy II Rzesza zaczęła zabiegać o kolonie?
Ile zrabowanego mienia mógł wysłać do domu rosyjski żołnierz?
Jakie miasta miała łączyć w latach 70-tych trasa szybkiego ruchu - Gierkówka?
Ile martwych ciał znajduje się na trasie na szczyt Mount Everest?
Co lubi chomik?
Czy alkohol rozgrzewa?
Na jaki komputer powstał pierwszy program antywirusowy?
Dlaczego kobiety często mimowolnie odrzucają włosy do tyłu?
Czy psy potrafią zauważyć, że ich właściciel jest smutny?
Skąd pochodzi słowo “frajer”?
Jaka kara groziła w starożytnym Egipcie za zabicie kota?