logo

biologia-anatomia
Dlaczego tak bardzo lubimy chrupiące produkty?

Dlaczego tak bardzo lubimy chrupiące produkty?
Z badań neuroantropologa Johna Allena wynika, że chrupiąca przekąska jest postrzegana przez naszą centralę (mózg) jako świeża, czyli na pewno zdatna do spożycia. Mózg przyzwyczaja się do dźwięku chrupania i tworzy tzw. przyzwyczajenie sensoryczne, które działa jak schemat działania.
Popularne pytania
Jak szybko zrelaksować zmęczone oczy?
Jaki wskaźnik BMI jest najbardziej optymalny dla zdrowia?
Ile dni trwało powstanie w Pradze w 1945 roku?
Jak nie dać się jesiennej depresji?
Czego oznaką jest spanie dziecka z rękami do góry?
Jaka kara groziła kobiecie za cudzołóstwo w średniowiecznej Europie?
Kto szybciej potrafi latać - samolot czy koliber?
W którym roku ludzka populacja przekroczyła miliard?
Które produkty można jeść na noc?
Który azjatycki kraj aktywnie wspierał polskie aspiracje niepodległościowe na początku XX wieku?
Ile czasu potrzebuje przeciętna osoba na zaśnięcie?
Jak smakuje ludzkie mięso?
Co oznacza imię Piotr?
Czy można umrzeć z powodu wypicia zbyt dużej ilości wody?