logo

różności
Co mają wspólnego - budyń waniliowy i bobry?

Co mają wspólnego - budyń waniliowy i bobry?
Przemysł spożywczy na świecie (w Europie bobry są pod ochroną) wykorzystuje wytwarzany przez bobry aromat naturalny tzw. kastoreum. Aby go uzyskać należy uśmiercić bobra i wyciąć z niego gruczoł (służy bobrom do natłuszczania futra i oznaczania terytorium) wielkości kurzego jajka, który znajduje się pomiędzy nasadą ogona a narządami płciowymi. Następnie gruczoł jest suszony, a jego zawartość jest przetwarzana na np: aromat waniliowy.
Popularne pytania
Jaką najwyższą prędkość uzyskał na torze kierowca F1?
Za co w fińskiej taksówce zapłacisz dodatkowo?
Do czego służy mała kieszonka w jeansach?
Które państwa jako pierwsze zalegalizowały aborcję?
Dlaczego Napoleon ogłosił się cesarzem?
Jak Spartanie dyscyplinowali niewolników?
Jaka jest rozpiętość skrzydeł orła bielika?
Jak Rosjanie tłumaczą dzisiaj sojusz z Hitlerem przeciwko Polsce?
Od którego roku prezydenci USA są chronieni przez służby specjalne?
Dlaczego w lipcu 1944 roku Niemcy wstrzymali deportacje węgierskich Żydów?
Co to jest?
Czy woda butelkowana jest lepsza od wody z kranu?
Czy ziemniaki pieczone mają więcej kalorii niż gotowane?
Dlaczego w herbie czeskiego miasta Pilzno znajduje się wielbłąd?