logo

porady-triki
Jak rozpoznać dobry chleb ?

Jak rozpoznać dobry chleb ?
Chleb żytni powinien mieć szaro-brązowe zabarwienie (inne świadczy może świadczyć o dodatku karmelu lub słodu,czy pszennej mąki). Dobry pszenny chleb ma złocistą, popękaną skórkę. Chleb pełnoziarnisty powinien być ciężki, im cięższy tym lepszy. Termin do spożycia powinien być kilka dni. Dobrej jakości pieczywo jest sprężyste i po zgnieceniu wraca do poprzedniego kształtu, nie kruszy się również przy krojeniu. Chleb na zakwasie w porównaniu z chlebem drożdżowym jest cięższy, twardszy, w środku jest lekko gliniasty, ma kwaskowaty zapach i smak, taki chleb zachowuje świeżość nawet tydzień czasu. Chleb żytni w przekroju ma mocno zbitą konsystencję, pszenny jest równomiernie porowaty. Do chleba piekarze dodają różne dodatki, które zmieniają jego smak i przedłużają świeżość np: : guma guar, syrop glukozowo-fruktozowy, węglan sodu lub emulgatory np:E472e , olej rzepakowy, kwas askorbinowy. Dzięki zakwasowi chleb nie rozpada się przy krojeniu, czerstwiejąc, nie pleśnieje, lecz wysycha i zachowuje przy tym aromat.
Popularne pytania
Skąd się wzięła nazwa firmy “Apple”?
Co to za zwierzę?
Ile wynosi śmiertelna dawka chlorku rtęci?
Z jakiego powodu Zachód rozpoczął wojnę z Chinami?
Czy ryby mają uszy?
Jak się nazywa krzyżówka samca tygrysa i lwicy?
Jaka kara grozi w Malezji za posiadanie narkotyków?
Czy Żydzi we wrześniu 1939 roku witali Niemców z radością?
Czy Wit Stwosz był Polakiem czy Niemcem?
Czym jest marchewka dla urzędników Unii Europejskiej?
Co jeść przed i po treningu?
Której marki słodycze są w Rosji najpopularniejsze?
Co oznacza słowo "paradygmat"?
Dlaczego mężczyźni mają większe nosy od kobiet?