logo

porady-triki
Których owoców i warzyw nie należy obierać ze skórki?

Których owoców i warzyw nie należy obierać ze skórki?
W skórkach owoców i warzyw znajduje się całe bogactwo witamin i minerałów. Bez obierania możemy jeść np: jabłka, śliwki, gruszki, brzoskwinie, morele i wiele innych owoców, których naprawdę ciężko obrać :) - porzeczki, wiśnie, czereśnie, agrest ....., z warzyw np. ziemniaki, marchew, pietruszkę, bakłażan, bataty, ogórek, pasternak, selery, pomidory, buraki, kalarepę, cukinię. Należy jednak pamiętać, że producenci bardzo często używają silnych środków chemicznych, dlatego przed jedzeniem owoców i warzyw należy je dokładnie umyć. Skórka warzyw i owoców jest bogata w błonnik (wspomaga i czyści układ trawienny), w fitoskładniki (naturalne substancje chemiczne, wytwarzane przez rośliny w celu ochrony ich przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych, m. in. promieniowaniem słonecznym, atakami owadów czy grzybów). Skórkę usuwamy natomiast z melona, avocado, kiwi, mandarynki, pomarańczy.
Popularne pytania
Ile średnio kratek znajduje się w 64 kartkowym zeszycie?
Robienie zdjęć pośladków jest najczęstszym powodem awarii jakiego sprzętu?
Ile lat przeżył twórca i propagator joggingu?
Czy tygrysy zamieszkują Afrykę?
Od którego roku londyńskie ścieki przestały śmierdzieć?
Co umożliwiło Rosjanom atak na Polskę we wrześniu 1939 roku?
Który ziemski organizm jest najsilniejszy?
Czy ananasy rosną na drzewach?
Gdzie w Europie znajduje się miejscowość "Huje"?
Czy ADHD to kłamstwo?
Ile powstań Polacy wygrali w XIX wieku?
Które potrawy lubiła jeść najstarsza osoba świata?
Z ilu atomów składa się ciało ludzkie?
Co można powiedzieć o zaletach i wadach żucia gumy?