zdrowie-medycyna
Czy herbata z cytryną poprawia odporność organizmu?
Nie, dodanie cytryny (dobrego źródła witaminy C) do herbaty nie poprawia odporności, a jedynie ogranicza ryzyko rozwoju choroby w przypadku np: wyziębienia organizmu. Kolejna sprawa to czas dodania cytryny do herbaty, jeśli chcemy, aby zachowało się jak najwięcej witaminy C należy dodać cytrynę dopiero kiedy napar nieco wystygnie. Badania pokazują również, że dodanie soku z cytryny podczas zaparzania herbaty powoduje, że zawarty w niej aluminium zamienia się w wyjątkowo szkodliwy dla organizmu cytrynian glinu, który może być przyczyną np: alzheimera. Należy jednak pamiętać, że dotyczy to tylko herbat z fusami. Najlepiej więc zanim dodasz cytrynę wyciągnij torebkę z fusami, albo odcedź napar. Nie należy zapominać, że nawet jak nie pijemy herbaty z cytryną, to i tak do żołądka trafia niewielka ilość związków glinu, z powodu obecności kwasu solnego w żołądku panuje środowiska kwaśne, które zamienia glin w chlorek glinu, a więc inny jego związek rozpuszczalny w wodzie, chociaż mniej przyswajalny niż cytrynian.
Glin zawarty jest w różnych produktach spożywczych, np. kakao, kawa, kawie, najwięcej jest w produktach zbożowych i warzywach, ale również kosmetykach, lekach i wielu innych produktach.
Ogólnie nie należy się jednak przejmować glinem, bo praktycznie wszystko staje się trucizną kiedy spożywane jest w nadmiarze.
Glin zawarty jest w różnych produktach spożywczych, np. kakao, kawa, kawie, najwięcej jest w produktach zbożowych i warzywach, ale również kosmetykach, lekach i wielu innych produktach.
Ogólnie nie należy się jednak przejmować glinem, bo praktycznie wszystko staje się trucizną kiedy spożywane jest w nadmiarze.