logo

natura
Od czego zależy kolor warzyw?

Od czego zależy kolor warzyw?
Kolor warzyw może poinformować nas o witaminach i zdrowych substancjach, np. pomarańczowe warzywa posiadają barwnik beta - karoten, będący mocnym przeciwutleniaczem działającym korzystnie na skórę, włosy i paznokcie. Ponadto warzywa i owoce w kolorze pomarańczy zawierają witaminę C, potas i flawonoidy. Fioletowy kolor informuje nas o zawartości antocyjanozdów, które opóźniają proces starzenia i chronią przed wieloma infekcjami. Naukowcy za najzdrowsze uznają owoce i warzywa w kolorze zielonym, następnie pomarańczo­wo­-żół­te i czerwone, najmniej witamin mają owoce i warzywa w kolorze białym i niebiesko-fio­le­to­wym.
Popularne pytania
Czy yo-yo było kiedyś bronią?
Jaki procent sędziów i prokuratorów z NRD pracowało w wymiarze sprawiedliwości zjednoczonych Niemiec?
Czy żółty kolor optycznie pogrubia?
Kto to powiedział?
Czy czarnoskórzy żołnierze brali udział w walkach z Niemcami w Powstaniu Warszawskim?
Jak długo żyją komórki trzustki i wątroby?
Ile królowych może być w jednym mrowisku?
Jak długo trwał najdłuższy związek małżeński?
Jakiej narodowości był kapitan Nemo z powieści Juliusza Verna?
Co zrobić, gdy samopoczucie zmienia się wraz z pogodą?
Dlaczego Rzym za czasów cesarza Nerona spłonął?
Czy każda kobieta rodzi się z błoną dziewiczą?
Czy gra na instrumencie sprzyja pracy mózgu?
Co oznacza słowo "samuraj"?