logo

natura
Od czego zależy kolor warzyw?

Od czego zależy kolor warzyw?
Kolor warzyw może poinformować nas o witaminach i zdrowych substancjach, np. pomarańczowe warzywa posiadają barwnik beta - karoten, będący mocnym przeciwutleniaczem działającym korzystnie na skórę, włosy i paznokcie. Ponadto warzywa i owoce w kolorze pomarańczy zawierają witaminę C, potas i flawonoidy. Fioletowy kolor informuje nas o zawartości antocyjanozdów, które opóźniają proces starzenia i chronią przed wieloma infekcjami. Naukowcy za najzdrowsze uznają owoce i warzywa w kolorze zielonym, następnie pomarańczo­wo­-żół­te i czerwone, najmniej witamin mają owoce i warzywa w kolorze białym i niebiesko-fio­le­to­wym.
Popularne pytania
Ambasadorowie których państw pozostali w Warszawie podczas bitwy warszawskiej?
Jak jest po francusku “nie wiem”?
Czy płacząc łzy płyną zarówno z oczu jak i z nosa?
Ile lat żyją wieloryby?
Jak reaguje organizm na produkty z niskim i wysokim indeksem glikemicznym (IG)?
Co znalazło się na pierwszym chińskim znaczku pocztowym?
Czy piwo zapobiega kamicy nerkowej?
Kto uratował skarby Luwru?
Czy chomik w przypadku zagrożenia potrafi udawać trupa?
Co jest najczęstszą przyczyną wypadków na polskich drogach?
Kto i kiedy odbył pierwszy stosunek płciowy na Ziemi?
Co jest potrzebne, aby latać dronem?
Kto sponsorował powstanie II Rzeszy?
Czy na polskich plażach można pić piwo?