logo

naturaOd czego zależy kolor warzyw?

Od czego zależy kolor warzyw?
Kolor warzyw może poinformować nas o witaminach i zdrowych substancjach, np. pomarańczowe warzywa posiadają barwnik beta - karoten, będący mocnym przeciwutleniaczem działającym korzystnie na skórę, włosy i paznokcie. Ponadto warzywa i owoce w kolorze pomarańczy zawierają witaminę C, potas i flawonoidy. Fioletowy kolor informuje nas o zawartości antocyjanozdów, które opóźniają proces starzenia i chronią przed wieloma infekcjami. Naukowcy za najzdrowsze uznają owoce i warzywa w kolorze zielonym, następnie pomarańczo­wo­-żół­te i czerwone, najmniej witamin mają owoce i warzywa w kolorze białym i niebiesko-fio­le­to­wym.
Popularne pytania
Czy konstytucja ZSRR gwarantowała wolność słowa?
Ile egzemplarzy "Mein Kampf" Adolfa Hitera sprzedano w Niemczech do 1938 roku?
Czy warto zmieniać telewizor 100Hz na 200Hz i czy taka zmiana polepszy jakość obrazu?
Co trzeba zrobić, aby z kiszonego ogórka popłynął prąd?
Kto wprowadził podatek od brody?
Czym jest zapach świeżo koszonej trawy?
Kto był protoplastą słynnego wampira Drakuli?
Ile lat miał najmłodszy papież?
Co znajduje się na zdjęciu?
Jak drzewa pompują wodę do góry?
Czy król Polski mógł abdykować?
Czym jest japońskie Kancho?
Ilu sojuszników miała III Rzesza przed atakiem na Polskę?
Które z popularnych mięsnych dań może zagrozić życiu dziecka?