logo

natura
Od czego zależy kolor warzyw?

Od czego zależy kolor warzyw?
Kolor warzyw może poinformować nas o witaminach i zdrowych substancjach, np. pomarańczowe warzywa posiadają barwnik beta - karoten, będący mocnym przeciwutleniaczem działającym korzystnie na skórę, włosy i paznokcie. Ponadto warzywa i owoce w kolorze pomarańczy zawierają witaminę C, potas i flawonoidy. Fioletowy kolor informuje nas o zawartości antocyjanozdów, które opóźniają proces starzenia i chronią przed wieloma infekcjami. Naukowcy za najzdrowsze uznają owoce i warzywa w kolorze zielonym, następnie pomarańczo­wo­-żół­te i czerwone, najmniej witamin mają owoce i warzywa w kolorze białym i niebiesko-fio­le­to­wym.
Popularne pytania
Ile czasu był pisany i ile mierzył najdłuższy list żołnierza do żony?
Kiedy PRL miał osiągnąć poziom gospodarki RFN?
Czy makaron jest tuczący?
Jak jest po czesku “sobota”?
Na ile w 9-stopniowej skali Polacy określają poziom swojego szczęścia?
Czy woda destylowana przewodzi prąd?
Jak się pisze "z przed" czy "sprzed"?
Gdzie statystycznie jest więcej wypadków: na autostradach i drogach ekspresowych czy na zwykłych ulicach?
Czy dzięki ocieplaniu się klimatu Sahara znowu będzie zielona?
Jak zmarł posiadacz najdłuższej brody na świecie?
Jak długo trwa przeciętnie wypicie półlitrowego kufla piwa?
Kto jest najlepszym operatorem dronów?
Czy chiński cesarz miał nieograniczoną władzę?
Czy Nowy Jork był stolicą USA?