logo

transport
Od którego roku można gotować posiłki w samolocie?

Od którego roku można gotować posiłki w samolocie?
Na miano pierwszego samolotu pasażerskiego uznaje się niemieckiego Junkersa F13, który rozpoczął swoją lotniczą służbę w 1919 roku na trasie Berlin - Weimar. Ten całkowicie metalowy dolnopłat miał 13 miejsc na pokładzie i ogrzewanie w kabinie. Pierwsza kuchnia na pokładzie pojawiła się jednak dopiero w 1930 roku w luksusowej wersji Junkersa Ju 52 dla rumuńskiego księcia George'a Valentina Bibescu. Twórcą lotniczej kuchni był Werner Sells. Jeśli chodzi o żywienie masowe, to kilka lat potem przygotowano specjalne kuchenne moduły z gotowym jedzeniem, które można było na pokładzie podgrzewać i dostarczyć dla wszystkich pasażerów. Tego typu kuchnia pojawiła się w amerykańskim samolocie pasażerskim Douglas DC-3 z 1936 roku.
Popularne pytania
Czy kiedyś ludzie śmiali się częściej?
Jak wyglądał pokłon przed chińskim cesarzem?
Dlaczego dzieci nie lubią jeść warzyw i owoców?
Czy Mona Lisa z obrazu Leonarda da Vinci ma brwi?
Czy diament to węgiel?
Których produktów należy unikać na czczo?
Która popularna w Polsce przyprawa uznawana jest w Rosji za narkotyk?
Jak wyglądał test na czarownicę?
Dlaczego Moskwa podbiła Syberię?
Z jaką maksymalną prędkością może płynąć delfin?
Który rodzaj prądu jest bardziej zabójczy: stały czy zmienny?
Na jakich falach nadają szpiedzy?
Co Polki lubią dostawać w prezencie?
Ile kosztuje żywy krokodyl?