zdrowie-medycyna
Jaki owoc jest najzdrowszy na świecie?

Najzdrowsze są jabłka i to nie tylko z powodu tego, że czyszczą zęby i odświeżają oddech. Zawiera w sobie ponad tysiąc substancji i witamin (witaminy C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, A, E, D i K, β-Karoten, likopen i minerały: kwercetynę i pektynę, magnez, potas, żelazo ...), jedno średnie jabłko to 3g błonnika. Dla porównania sztuczne witaminy zawarte w tabletce zawierają jedynie około 10 substancji. Nie dziwne więc, że dawniej jabłka uznawane były za dobry środek leczniczy, szczególnie polecane są osobom chorującym na cukrzycę lub hiperglikemię (mają niską wartość indeksu glikemicznego). Wartość odżywcza jednego średniego jabłka wynosi 75 kcal. Jabłka zawierają przeciwutleniacze (flawonidy). Warto wiedzieć, że najwięcej witamin w jabłku jest tuż pod skórą, dlatego jabłka należy dokładnie myć, ale nie obierać. Z jabłkami konkurują ananasy i spotykane w Mongolii i w Himalajach jagody goji.