logo

różnościDo czego w cieście służą drożdże?

Do czego w cieście służą drożdże?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Większość osób zajmujących się wypiekami wie, że ciastko musi być wyrośnięte i puszyste, aby tak się stało należy dostarczyć do ciasta odpowiednią ilość pęcherzyków gazu. Jedną z popularniejszych metod dostarczania pęcherzyków jest użycie drożdży. Drożdże to jednokomórkowe grzyby, które cukier przerabiają m.in. na dwutlenek węgla, dostarczając przy tym wypiekowi odpowiedniej ilość pęcherzyków. Inna metoda to zastosowanie składników zawierających wodę (w trakcie pieczenia woda zamienia się w parę wodną), mąkę należy przy tym przesiać przez sitko, a ciasto należy ugnieść. Ostatnią najpopularniejszą metodą jest metoda chemiczna, która polega na dodaniu do ciastka sody oczyszczonej (wodorowęglan sodu, częsty składnik proszku do pieczenia). Jak w przypadku drożdży ciasto wyrośnie już podczas ugniatania, tak w przypadku sody oczyszczonej ciasto urośnie dopiero w piekarniku.
Popularne pytania
Czy seryjni mordercy mają jakieś cechy wspólne?
Jakie są smaki kondomów?
Czy rodzice faraona Tutanchamona byli pełnym rodzeństwem?
Czy ADHD to kłamstwo?
Jakie umiejętności rozwijają gry komputerowe?
Gdzie można ważyć w batmanach?
Co mają na myśli historycy rosyjscy mówiąc o "Polskiej bandzie"?
Jak długo trwała najdłuższa rozgrywka w Monopoly?
Czy istniał obóz do którego więźniowie Auschwitz bali się trafić?
Kto to jest?
Których krajów przywódcy najbardziej naciskali na interwencję w Czechosłowacji w 1968 roku?
Dlaczego nie warto wysyłać "pocieszających" smsów?
Jak w dzieciństwie nazywano przyszłego papieża Jana Pawła II?
Czy do 1974 roku samotna lub rozwiedziona kobieta nie mogła mieć własnej karty kredytowej?