logo

chemia
Do czego w cieście służą drożdże?

Do czego w cieście służą drożdże?
Większość osób zajmujących się wypiekami wie, że ciastko musi być wyrośnięte i puszyste, aby tak się stało należy dostarczyć do ciasta odpowiednią ilość pęcherzyków gazu. Jedną z popularniejszych metod dostarczania pęcherzyków jest użycie drożdży. Drożdże to jednokomórkowe grzyby, które cukier przerabiają m.in. na dwutlenek węgla, dostarczając przy tym wypiekowi odpowiedniej ilość pęcherzyków. Inna metoda to zastosowanie składników zawierających wodę (w trakcie pieczenia woda zamienia się w parę wodną), mąkę należy przy tym przesiać przez sitko, a ciasto należy ugnieść. Ostatnią najpopularniejszą metodą jest metoda chemiczna, która polega na dodaniu do ciastka sody oczyszczonej (wodorowęglan sodu, częsty składnik proszku do pieczenia). Jak w przypadku drożdży ciasto wyrośnie już podczas ugniatania, tak w przypadku sody oczyszczonej ciasto urośnie dopiero w piekarniku.
Popularne pytania
Gdzie to jest?
W jakim celu powstał eksperyment z gorylem i grupą ludzi, która podaje sobie piłkę?
Jak sól kuchenna wpływa na zdrowie?
Ile urobku trzeba wydobyć w kopalni złota, aby uzyskać 2 gramy tego kruszcu?
Co to jest?
Kto poleciał za Jarosława Kaczyńskiego do Smoleńska feralnego dnia 10 kwietnia 2010 roku?
Jak pozbyć się moli odzieżowych?
Który sport skuteczniej spala tłuszcz: rower czy bieganie?
Czy pieczarki powinno się obierać?
Jak jest po francusku “na razie”?
Czy tzw. pompa (pieczenie) podczas ćwiczeń jest kluczowa przy wzroście mięśni?
Czy chodzenie w szpilkach zwiększa doznania seksualne kobiet?
Kto w II RP zarabiał więcej: nauczyciel, policjant czy robotnik?
Dlaczego Prusy po wygranej wojnie z Francją w 1871 roku zażądały Lotaryngii i Alzacji?