logo

zdrowie-medycyna
Czy biały chleb pszenny może być zdrowy?

Czy biały chleb pszenny może być zdrowy?
Pieczywo z chleba pszennego, nawet jeśli nie zawiera chemicznych dodatków np:dioctanu sodu, karmelu amoniakalnego, dwutlenku siarki, fosforanów, kwasów (cytrynowy, sorbinowy, propionowy ...) nigdy nie będzie tak zdrowe, jak pieczywo razowe (duża zawartość błonnika). Chleb pszenny jest ubogi w błonnik, minerały i witaminy, ma wysoką kaloryczność, jednak z powodu niskiej zawartości błonnika nie poczujemy szybko sytości. Jedyna właściwie zaleta białego pieczywa to jego lekkostrawność. Osoby mające problemu z trawieniem (refluksem, zgagą, wrzodami ...) mogą mieć kłopoty z jedzeniem razowego chleba robionego na zakwasie, nie powinni mieć jednak problemu z trawieniem pieczywa białego bez dodatku chemicznych dodatków.
Warto dodać, że badania przeprowadzone przez Erana Segala z izraelskiego Instytutu Narodowego pokazują, że stan zdrowia ludzi jedzących biały chleb i pełnoziarnisty nie różni się, badano m.in. poziom glukozy, poziom wapnia, żelaza, magnezu, enzymu wątrobowe i nerkowe, stany zapalne, stan flory bakteryjnej. Test przeprowadzono na 20 zdrowych osobach, chleb w diecie dostarczał codziennie 25 proc. kalorii.
Popularne pytania
Co oznacza imię Paweł?
Ile wypitych filiżanek kawy może zabić dorosłego człowieka?
Po jakim czasie gepard może osiągnąć prędkość 100 km/h?
Pod mikroskopem elektronowym
Za jaką kwotę król Polski i Litwy kupił zamek w Malborku?
Którego koloru pies nie widzi?
Jak długo trwała najdłuższa lekcja na świecie?
W którym państwie szczytem mody było obwiązywanie damskich stóp, tak żeby nie urosły?
W którym roku wynaleziono rower?
Co jest głównym źródłem witaminy C dla statystycznego Polaka?
Po czym poznać, że ktoś tonie?
Po czym można było poznać kowboja?
Co to jest Klinofobia?
Które narody zostały w ZSRR deportowane?