logo

zdrowie-medycyna
Czy biały chleb pszenny może być zdrowy?

Czy biały chleb pszenny może być zdrowy?
Pieczywo z chleba pszennego, nawet jeśli nie zawiera chemicznych dodatków np:dioctanu sodu, karmelu amoniakalnego, dwutlenku siarki, fosforanów, kwasów (cytrynowy, sorbinowy, propionowy ...) nigdy nie będzie tak zdrowe, jak pieczywo razowe (duża zawartość błonnika). Chleb pszenny jest ubogi w błonnik, minerały i witaminy, ma wysoką kaloryczność, jednak z powodu niskiej zawartości błonnika nie poczujemy szybko sytości. Jedyna właściwie zaleta białego pieczywa to jego lekkostrawność. Osoby mające problemu z trawieniem (refluksem, zgagą, wrzodami ...) mogą mieć kłopoty z jedzeniem razowego chleba robionego na zakwasie, nie powinni mieć jednak problemu z trawieniem pieczywa białego bez dodatku chemicznych dodatków.
Warto dodać, że badania przeprowadzone przez Erana Segala z izraelskiego Instytutu Narodowego pokazują, że stan zdrowia ludzi jedzących biały chleb i pełnoziarnisty nie różni się, badano m.in. poziom glukozy, poziom wapnia, żelaza, magnezu, enzymu wątrobowe i nerkowe, stany zapalne, stan flory bakteryjnej. Test przeprowadzono na 20 zdrowych osobach, chleb w diecie dostarczał codziennie 25 proc. kalorii.
Popularne pytania
Jak znaleźć podobne zdjęcia?
Ilu prezydentów USA było wyznania katolickiego?
W którym kraju za każdy kilogram wagi mniej można było otrzymać gram złota?
Co mają wspólnego gry i ból?
Od kiedy ludzie wiedzą, że Ziemia jest okrągła?
Czy komputer przyniesiony z mrozu i uruchomiony może się z tego powodu zepsuć?
Jaka kara może grozić w Chinach za ściąganie?
Jaka jest przeciętna prędkość rowerzysty?
Jak jest po czesku szaleniec?
Ile rodzajów zapachów potrafi rozróżnić ludzki nos?
Co ma wspólnego burza i kot?
Ile wynosi rekord prędkości jazdy na nartach?
Kiedy wynaleziono mydło?
Z czego robi się szkło?