logo

zdrowie-medycynaCzy biały chleb pszenny może być zdrowy?

Czy biały chleb pszenny może być zdrowy?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Pieczywo z chleba pszennego, nawet jeśli nie zawiera chemicznych dodatków np:dioctanu sodu, karmelu amoniakalnego, dwutlenku siarki, fosforanów, kwasów (cytrynowy, sorbinowy, propionowy ...) nigdy nie będzie tak zdrowe, jak pieczywo razowe (duża zawartość błonnika). Chleb pszenny jest ubogi w błonnik, minerały i witaminy, ma wysoką kaloryczność, jednak z powodu niskiej zawartości błonnika nie poczujemy szybko sytości. Jedyna właściwie zaleta białego pieczywa to jego lekkostrawność. Osoby mające problemu z trawieniem (refluksem, zgagą, wrzodami ...) mogą mieć kłopoty z jedzeniem razowego chleba robionego na zakwasie, nie powinni mieć jednak problemu z trawieniem pieczywa białego bez dodatku chemicznych dodatków.
Warto dodać, że badania przeprowadzone przez Erana Segala z izraelskiego Instytutu Narodowego pokazują, że stan zdrowia ludzi jedzących biały chleb i pełnoziarnisty nie różni się, badano m.in. poziom glukozy, poziom wapnia, żelaza, magnezu, enzymu wątrobowe i nerkowe, stany zapalne, stan flory bakteryjnej. Test przeprowadzono na 20 zdrowych osobach, chleb w diecie dostarczał codziennie 25 proc. kalorii.
Popularne pytania
Czy Aztekowie składali Hiszpanów w ofierze?
Jak kiedyś wyglądało menu przeciętnej polskiej rodziny?
Czym się zajmuje "hacker"?
Co się stało ze zwłokami cara Mikołaja II i jego rodziny?
Jakie wydarzenie miało ogromny wpływ na rozwój firm Adidas i Puma?
Ile rodzajów bakterii żyje w naszym pępku?
Na czym polega syndrom oszusta, który dotyka głównie kobiety?
Ile czasu był pisany i ile mierzył najdłuższy list żołnierza do żony?
Co to za zwierzę?
Czy królowa Wielkiej Brytanii ma prawo jazdy?
Na czym polega "Efekt Cheerios"?
Dlaczego ogień pochłania tlen?
Czy kawa przydaje się w siłowni?
Ile ma kropek najpopularniejsza w Europie biedronka?