zdrowie-medycyna
Czy biały chleb pszenny może być zdrowy?

Pieczywo z chleba pszennego, nawet jeśli nie zawiera chemicznych dodatków np:dioctanu sodu, karmelu amoniakalnego, dwutlenku siarki, fosforanów, kwasów (cytrynowy, sorbinowy, propionowy ...) nigdy nie będzie tak zdrowe, jak pieczywo razowe (duża zawartość błonnika). Chleb pszenny jest ubogi w błonnik, minerały i witaminy, ma wysoką kaloryczność, jednak z powodu niskiej zawartości błonnika nie poczujemy szybko sytości. Jedyna właściwie zaleta białego pieczywa to jego lekkostrawność. Osoby mające problemu z trawieniem (refluksem, zgagą, wrzodami ...) mogą mieć kłopoty z jedzeniem razowego chleba robionego na zakwasie, nie powinni mieć jednak problemu z trawieniem pieczywa białego bez dodatku chemicznych dodatków.
Warto dodać, że badania przeprowadzone przez Erana Segala z izraelskiego Instytutu Narodowego pokazują, że stan zdrowia ludzi jedzących biały chleb i pełnoziarnisty nie różni się, badano m.in. poziom glukozy, poziom wapnia, żelaza, magnezu, enzymu wątrobowe i nerkowe, stany zapalne, stan flory bakteryjnej. Test przeprowadzono na 20 zdrowych osobach, chleb w diecie dostarczał codziennie 25 proc. kalorii.
Warto dodać, że badania przeprowadzone przez Erana Segala z izraelskiego Instytutu Narodowego pokazują, że stan zdrowia ludzi jedzących biały chleb i pełnoziarnisty nie różni się, badano m.in. poziom glukozy, poziom wapnia, żelaza, magnezu, enzymu wątrobowe i nerkowe, stany zapalne, stan flory bakteryjnej. Test przeprowadzono na 20 zdrowych osobach, chleb w diecie dostarczał codziennie 25 proc. kalorii.