logo

porady-triki
Jak gotować ziemniaki, aby były smaczne i zdrowe?

Jak gotować ziemniaki, aby były smaczne i zdrowe?
Ziemniaki są doskonałym źródłem witaminy C, PP, B1, B2, B6, minerałów: wapnia, chloru, żelaza, jodu, siarki, zawierają lekkostrawne (100 gram ziemniaków to zaledwie 75 kcal, kalorii dodają im dodatki np: sosy, zasmażka ...) węglowodany i cenne białko. Jeden z duchownych klasztoru bonifratrów - Ojciec Grande zaproponował prosty sposób, jak gotować ziemniaki, aby były zdrowe i smaczne.

1. Najpierw ziemniaki należy dokładnie umyć i cieniutko obrać (w skórce i tuż pod nią znajdują się witaminy i minerały).

2. Pokrojone ziemniaki wrzucamy od razu do wrzątku, zachowają one w ten sposób więcej skrobi. Nie powinno się ich zalewać zimną wodą.

3. Podczas gotowania należy dodać trochę mleka (w proporcjach 250 ml na litr wody), odrobinę masła (ile chcemy), przekrojoną cebulę (potem można ją dodać do obiadu).

4. Ziemniaki należy posolić, ale dopiero kiedy będą już lekko miękkie. 4. Po odcedzeniu wodę z ziemniaków można wykorzystać do zup lub sosów.
Popularne pytania
Którą granicę rozbiorową uznała Wielka Brytania?
Czy można zbierać grzyby zimą? Który grzyb zimowy jest najsmaczniejszy?
W którym roku dewiza Wojska Polskiego "Bóg, Honor, Ojczyzna" została uzupełniona o słowo Bóg?
Czy podczas ataku psa trzeba mu patrzeć prosto w oczy?
Jakie zwierzę znajduje się na poniższym zdjęciu?
Jak podawano ziemniaki w starożytnej Grecji?
Czy czerstwy chleb jest zdrowszy od świeżego?
Kto w III Rzeszy dokonywał ostatecznej wykładni prawa?
Które miasto uważane jest za stolicę hazardu?
Co może spowodować zbyt mocne kichnięcie?
Czy w USA można poszukiwać mężczyzn do pracy?
W jaki sposób serwis wykrywa, że smartfon został zalany i nie podlega gwarancji?
Ile czasu potrzebuje bóbr, aby ściąć drzewo o średnicy 30 cm?
Co powinna zawierać legitymacja szkolna od 1 stycznia 2015 roku, aby była ważna?