logo

porady-trikiJak gotować ziemniaki, aby były smaczne i zdrowe?

Jak gotować ziemniaki, aby były smaczne i zdrowe?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Ziemniaki są doskonałym źródłem witaminy C, PP, B1, B2, B6, minerałów: wapnia, chloru, żelaza, jodu, siarki, zawierają lekkostrawne (100 gram ziemniaków to zaledwie 75 kcal, kalorii dodają im dodatki np: sosy, zasmażka ...) węglowodany i cenne białko. Jeden z duchownych klasztoru bonifratrów - Ojciec Grande zaproponował prosty sposób, jak gotować ziemniaki, aby były zdrowe i smaczne.

1. Najpierw ziemniaki należy dokładnie umyć i cieniutko obrać (w skórce i tuż pod nią znajdują się witaminy i minerały).

2. Pokrojone ziemniaki wrzucamy od razu do wrzątku, zachowają one w ten sposób więcej skrobi. Nie powinno się ich zalewać zimną wodą.

3. Podczas gotowania należy dodać trochę mleka (w proporcjach 250 ml na litr wody), odrobinę masła (ile chcemy), przekrojoną cebulę (potem można ją dodać do obiadu).

4. Ziemniaki należy posolić, ale dopiero kiedy będą już lekko miękkie. 4. Po odcedzeniu wodę z ziemniaków można wykorzystać do zup lub sosów.
Popularne pytania
Czy nasza twarz widziana w lustrze jest taka w rzeczywistości?
Od kiedy ludzie mogą pić krowie mleko?
Czy da się podrobić czyjeś pismo?
Ile trwał najdłuższy odnotowany atak czkawki?
Co najskuteczniej łagodzi stres?
Które z wymienionych narodowości nie miały swoich oddziałów Waffen-SS?
Które produkty na Halloween sprzedają się najlepiej?
Czy pijawki rzeczywiście potrafią leczyć?
Co rewolucja seksualna i kulturowa przyniosła Zachodowi?
Co powinna zawierać informacja, aby wzbudziła zaufanie?
Żółw, ryba czy jaszczurka?
Jak mówiono na mieszkańców Królestwa Polskiego w czasach I RP?
Ile procent osób odwiedzających kluby fitness i siłownie nigdy nie spociła się podczas ćwiczeń?
Czy Hitler chciał germanizować Czechów, Ukraińców czy Polaków?