logo

porady-triki
Jak gotować ziemniaki, aby były smaczne i zdrowe?

Jak gotować ziemniaki, aby były smaczne i zdrowe?
Ziemniaki są doskonałym źródłem witaminy C, PP, B1, B2, B6, minerałów: wapnia, chloru, żelaza, jodu, siarki, zawierają lekkostrawne (100 gram ziemniaków to zaledwie 75 kcal, kalorii dodają im dodatki np: sosy, zasmażka ...) węglowodany i cenne białko. Jeden z duchownych klasztoru bonifratrów - Ojciec Grande zaproponował prosty sposób, jak gotować ziemniaki, aby były zdrowe i smaczne.

1. Najpierw ziemniaki należy dokładnie umyć i cieniutko obrać (w skórce i tuż pod nią znajdują się witaminy i minerały).

2. Pokrojone ziemniaki wrzucamy od razu do wrzątku, zachowają one w ten sposób więcej skrobi. Nie powinno się ich zalewać zimną wodą.

3. Podczas gotowania należy dodać trochę mleka (w proporcjach 250 ml na litr wody), odrobinę masła (ile chcemy), przekrojoną cebulę (potem można ją dodać do obiadu).

4. Ziemniaki należy posolić, ale dopiero kiedy będą już lekko miękkie. 4. Po odcedzeniu wodę z ziemniaków można wykorzystać do zup lub sosów.
Popularne pytania
Jakie prezenty są najlepsze?
Jak rosną mięśnie?
Kto to powiedział "[...] podobnie my, jak i wy, nie lubimy Rosji ani Czechów"?
Jak się chronić przed kleszczami?
Który rodzaj wojsk zadaje największe straty przeciwnikowi?
Z jaką prędkością pada deszcz?
Ile ma wzrostu najmniejszy pies świata?
Co się stanie, gdy kotu obetnie się wąsy?
Czy bananowce, rośliny na których rosną banany, to drzewa czy trawy?
Czy Chińczycy wylądowali na Księżycu?
Czy nasza waga zależy od wagi naszych rodziców?
Co jest najczęściej kradzione w sklepach spożywczych?
Co mają wspólnego motyle i muchy?
Jak jest po francusku “komputer”?