logo

porady-triki
Jak gotować ziemniaki, aby były smaczne i zdrowe?

Jak gotować ziemniaki, aby były smaczne i zdrowe?
Ziemniaki są doskonałym źródłem witaminy C, PP, B1, B2, B6, minerałów: wapnia, chloru, żelaza, jodu, siarki, zawierają lekkostrawne (100 gram ziemniaków to zaledwie 75 kcal, kalorii dodają im dodatki np: sosy, zasmażka ...) węglowodany i cenne białko. Jeden z duchownych klasztoru bonifratrów - Ojciec Grande zaproponował prosty sposób, jak gotować ziemniaki, aby były zdrowe i smaczne.

1. Najpierw ziemniaki należy dokładnie umyć i cieniutko obrać (w skórce i tuż pod nią znajdują się witaminy i minerały).

2. Pokrojone ziemniaki wrzucamy od razu do wrzątku, zachowają one w ten sposób więcej skrobi. Nie powinno się ich zalewać zimną wodą.

3. Podczas gotowania należy dodać trochę mleka (w proporcjach 250 ml na litr wody), odrobinę masła (ile chcemy), przekrojoną cebulę (potem można ją dodać do obiadu).

4. Ziemniaki należy posolić, ale dopiero kiedy będą już lekko miękkie. 4. Po odcedzeniu wodę z ziemniaków można wykorzystać do zup lub sosów.
Popularne pytania
Jak ciepła może być woda w Bałtyku?
Ile mierzy najdłuższy tunel świata?
W jakiej temperaturze należy podawać piwo?
Dlaczego w lipcu 1944 roku Niemcy wstrzymali deportacje węgierskich Żydów?
Co znajduje się na tym zdjęciu?
Co to jest kakofobia?
Ile bakterii znajduje się na ludzkim ciele?
Dlaczego hałas wywołany przez ruch pociągów jest donośniejszy w zimie niż w lecie?
Co jest na zdjęciu?
Ile racji chleba dziennie przypadało na mieszkańca w oblężonym przez Niemców Leningradzie?
Dlaczego Święta Wielkanocne są świętami ruchomymi?
Jak pozbyć się zapachu kalafiora z potrawy?
Ile kilogramów mięśni można przybrać na siłowni w rok?
Jaką temperaturę może osiągnąć płomień świeczki?