porady-triki
Czy ciemne pieczowo oznacza, że jest pełnoziarniste?
Zazwyczaj, ale nie jest to regułą. Chleb, bułki ...... bywają ciemne nie dlatego, że zawierają ziarno z pełnego przemiału, ale dzięki dodatkowi melasy i ciemnego syropu słodowego. Pieczywo pełnoziarniste przygotowuje się z mąki nieoczyszczonej (przed zmieleniem ziaren nie usuwa się zewnętrznej cennej w m.in. błonnik, witaminy i minerały warstwy). W przypadku białej mąki mieli się tylko samo bielmo ziarna. Pieczywo pełnoziarniste można produkować z praktycznie każdego zboża, najczęściej jednak z mąki żytniej. Należy zwrócić uwagę na zawartość mąki razowej w kupowanym pieczywie (co najmniej 50 proc.). Oprócz metki należy zwrócić uwagę również na wagę takiego chleba, razowy jest wyraźnie cięższy od pszennego, kolor szarobrązowy, jest dłuższy czas wilgotny dlatego nie powinien się kruszyć i długo pozostaje świeży.
Melasę produkuje się z cukru buraczanego, cukru trzcinowego lub z tzw. melasy karobowej, którą uzyskuje się z mączki chleba świętojańskiego.
Należy przy tym pamiętać, że pełnoziarnisty chleb z ryżu czy kukurydzy ma jasny kolor.
Melasę produkuje się z cukru buraczanego, cukru trzcinowego lub z tzw. melasy karobowej, którą uzyskuje się z mączki chleba świętojańskiego.
Należy przy tym pamiętać, że pełnoziarnisty chleb z ryżu czy kukurydzy ma jasny kolor.