logo

psychologia
Dlaczego kanapki zrobione przez kogoś innego smakują lepiej?

Dlaczego kanapki zrobione przez kogoś innego smakują lepiej?
.... podobno chodzi tutaj o sam proces przygotowywania, który jest na tyle długi, aby się nam zdążył opatrzyć. Mówiąc wprost, najlepiej smakuje kiedy nie widzimy samego procesu przygotowawczego (napięcie związane z oczekiwaną nagrodą w postaci posiłku pozostaje na wysokim poziomie), możemy np: zobaczyć grubego kucharza z brudnymi włosami i zapuszczonymi paznokciami, chęć spożycia wtedy "siada". Po za tym, kto zjadłby kiełbasę, gdyby zobaczył cały proces jej produkcji?
Popularne pytania
Co bardziej zanieczyszcza powietrze - auto czy samolot?
Jaki procent osób przeżywa uderzenie pioruna?
Gdzie zabronione jest granie w domino w niedzielę?
Czy nastolatkom zawdzięczamy postęp?
Jak jest po węgiersku "buty" i "sukienka"?
Czy po ukąszeniu węża należy wyssać jad z rany?
Skąd się wzięła nazwa "kangur"?
Ile komórek umrze w Twoim ciele w trakcie kiedy czytasz ten tekst?
Jaką przestrzeń życiową (Lebensraum) planował dla Niemców kanclerz Adolf Hitler?
Kto był wicepremierem w rządzie T.Mazowieckiego: a) Wałęsa, b) Michnik, c) Gieremek, d) Kiszczak?
Czy zwierzę może umrzeć z powodu odczuwanej samotności?
Jakie formy dopingu stosowali sportowcy w starożytnej Grecji?
Z jakiego materiału wykonywano kiedyś struny skrzypiec?
Które z wymienionych przedmiotów wniesiesz na pokład rejsowego samolotu: łyżwy, broszki, widelce, łyżki, zapałki, druty ...?