logo

biologia-anatomia
Jakie podstawowe smaki rozróżnia człowiek?

Jakie podstawowe smaki rozróżnia człowiek?
Słodki, słony, kwaśny, gorzki, umami (trufle, ryby sardelowate i glutaminian sodu) i tłuszczowy (oleogustus). Ten szósty smak podstawowy to odkrycie ostatnich miesięcy naukowców z Uniwersytetu Purdue w West Lafayette w stanie Indiana.
Popularne pytania
Czy Rosja w 1939 roku wypowiedziała Polsce wojnę?
Jakie jest prawdopodobieństwo, że z dwóch praworęcznych rodziców urodzi się dziecko leworęczne?
Jak odświeżyć zapach w lodowce?
Kto jest przeciwny zniesieniu obowiązku meldunkowego w Polsce?
Dlaczego cały samolot nie może być zrobiony z materiału, z którego zbudowana jest czarna skrzynka?
Jak długo trzeba tańczyć żeby spalić jednego pączka?
Które przedmioty zawierają najwięcej bakterii i wirusów?
Czy sny mogą informować o chorobie?
Czy Polska ma prawo domagać się od Szwedów zwrotu zrabowanego podczas Potopu mienia?
Ile wynosi temperatura mleka w krowich wymionach?
Czy do zachodnich parków w Państwie Środka w XIX wieku mogli wchodzić Chińczycy?
Czy III Rzesza miała lotniskowiec?
Czy drapanie jest zaraźliwe?
Czy gdybyśmy zjedli surowe jajko i je po kilku godzinach zwymiotowali otrzymalibyśmy jajecznicę?