logo

biologia-anatomia
Jakie podstawowe smaki rozróżnia człowiek?

Jakie podstawowe smaki rozróżnia człowiek?
Słodki, słony, kwaśny, gorzki, umami (trufle, ryby sardelowate i glutaminian sodu) i tłuszczowy (oleogustus). Ten szósty smak podstawowy to odkrycie ostatnich miesięcy naukowców z Uniwersytetu Purdue w West Lafayette w stanie Indiana.
Popularne pytania
Jak prawidłowo wymówić słowo "Delete"?
Jakie są różnice między chlebem wieloziarnistym a czystoziarnistym?
Czy dzieci poczęte przez mężczyzn po 55. roku życia są statystycznie mniej inteligentne?
Jak zrobić własną pralkę turystyczną?
Dlaczego umięśnieni ludzie inaczej się poruszają?
Co to jest “wskaźnik irytacji reklamą”?
Czy Rada Europy i Europejski Trybunał Praw Człowieka są organami Unii?
Który kwiat jest symbolem Japonii?
Jakiej wielkości działkę na Pacyfiku posiada Polska?
Ile czasu potrzebują bakterie, aby przedostać się na leżący np: na podłodze produkt spożywczy?
Czy warto iść do łóżka na pierwszej randce?
Czy byki rozróżniają kolory?
Jak odczytywać kody z warzyw i owoców?
Jak zabezpieczyć telefon komórkowy na plaży?