logo

porady-triki
Jakie mleko powinno znaleźć się w przygotowywanej kawie?

Jakie mleko powinno znaleźć się w przygotowywanej kawie?
Temperatura mleka nie powinna być większa niż 70 stopni Celsjusza, powyżej tej temperatury białko ulega ścięciu i mleko zmienia smak, ma to oczywiście niebagatelny wpływ na sam napój. Bariści doradzają, aby wybierać mleko z 3,2 proc. zawartością tłuszczu, "spienienie" jest wtedy łatwiejsze i efekt utrzymuje się dłużej niż przeciętnie. Jeśli chodzi o gatunek kawy, to do mlecznych kaw najlepsze są mieszanki arabiki i robusty.
Popularne pytania
Dlaczego piwo z puszki ma metaliczny smak?
Co ma więcej kalorii: pączek czy duże piwo?
Po czym można było poznać kowboja?
Czy w Tomb Raiderze ukryty jest kod, który umożliwia granie nagą Larą Croft?
Jakiej narodowości działacze dominowali w Komunistycznej Partii Polski?
Czy język migowy różni się w poszczególnych państwach?
W którym mieście znajduje się największa na świecie świątynia zbudowana z cegły: Paryż, Żelechów, Gdańsk, Kraków?
Ile wynosi rekord puszczanych "kaczek" i jak je rzucać?
Czy można zabić człowieka uderzając go w nos?
Kto ma więcej kubków smakowych: krowy czy ludzie?
Dlaczego Ludwik van Beethoven się nie ożenił?
Jaki procent mężczyzn lubi być podrywanym?
Co należy zjeść, aby pozbyć się czkawki?
Dlaczego Hitler trzymał na ścianie w ostatnich miesiącach swojego życia portret króla pruskiego Fryderyka II?