logo

porady-triki
Jakie mleko powinno znaleźć się w przygotowywanej kawie?

Jakie mleko powinno znaleźć się w przygotowywanej kawie?
Temperatura mleka nie powinna być większa niż 70 stopni Celsjusza, powyżej tej temperatury białko ulega ścięciu i mleko zmienia smak, ma to oczywiście niebagatelny wpływ na sam napój. Bariści doradzają, aby wybierać mleko z 3,2 proc. zawartością tłuszczu, "spienienie" jest wtedy łatwiejsze i efekt utrzymuje się dłużej niż przeciętnie. Jeśli chodzi o gatunek kawy, to do mlecznych kaw najlepsze są mieszanki arabiki i robusty.
Popularne pytania
Co oznacza słowo "egzemplifikacja"?
Co to jest samhainofobia?
Jak zresetować ustawienia Firefoxa?
Z jakiego wspomagającego napoju korzystali gladiatorzy w starożytnym Rzymie?
Czy małpy bonobo, podobnie jak ludzie, uprawiają seks twarzą w twarz?
Który kraj Zachodu jako pierwszy uznał sowiecki rząd dla Polski (TRJN) w 1945 roku?
Jak poprawnie się pisze: zkąd, z kąd, czy skąd?
Które części ludzkiego ciała są najwrażliwsze?
Do kogo modlili się nasi przodkowie przed przyjęciem chrześcijaństwa?
Co było powodem wojny Rzymu z Kartaginą?
Czy Finlandia była częścią Rosji?
Jak rozstawić gości przy stole?
Jaką pozycję w cesarskich Chinach miała kobieta?
Skąd się biorą wzdęcia i bąki?