logo

dziwne-niezrozumiałe
Dlaczego w żółtym serze jest coraz mniej dziur?

Dlaczego w żółtym serze jest coraz mniej dziur?
Do tej pory sądzono, że za "dziury" odpowiadają specjalne kultury bakterii, które wytwarzają niewielką ilość dwutlenku węgla podczas dojrzewania. Naukowcy zabrali się za temat i okazało się, że prawda jest nieco inna. Kluczem do odpowiedzi na to pytanie jest mleko, a właściwie jego produkcja. Kiedyś podczas dojenia korzystano z wiader, dzisiaj proces ten jest praktycznie w pełni zautomatyzowany. Otwory w serze powstają dzięki drobniutkim cząsteczkom siana, które wpadają do mleka podczas dojenia. Skoro obecny proces produkcji uniemożliwia dostanie się tego typu cząsteczek do mleka to i nie ma dziur :) Taka niewielka drobinka siana wyzwala podczas fermentacji gaz, który tworzy dziury.
Popularne pytania
Która z obecnie produkujących broń firm jest najstarsza?
Czy niejedzenie śniadań szkodzi?
Ile kalorii spalamy podczas godzinnego żucia gumy?
Które jedzenie jest najzdrowsze?
Jak chiński cesarz informował, z którą wybranką chce spędzić noc?
Co turystka w Egipcie powinna zasłonić?
Ile litrów piwa wypija przeciętny Polak w ciągu roku?
Jak jest po czesku słowo “babcia”?
Który przywódca chciał dobrowolnie przyłączyć swój kraj do ZSRR?
Jakim językiem mówi najwięcej osób na świecie?
Dlaczego z Ziemi widzimy tylko jedną stronę Księżyca?
Jaką temperaturę może osiągnąć płomień świeczki?
Skąd się wziął zwyczaj dzielenia opłatkiem?
Od którego roku można gotować posiłki w samolocie?