logo

dziwne-niezrozumiałeDlaczego w żółtym serze jest coraz mniej dziur?

Dlaczego w żółtym serze jest coraz mniej dziur?
Do tej pory sądzono, że za "dziury" odpowiadają specjalne kultury bakterii, które wytwarzają niewielką ilość dwutlenku węgla podczas dojrzewania. Naukowcy zabrali się za temat i okazało się, że prawda jest nieco inna. Kluczem do odpowiedzi na to pytanie jest mleko, a właściwie jego produkcja. Kiedyś podczas dojenia korzystano z wiader, dzisiaj proces ten jest praktycznie w pełni zautomatyzowany. Otwory w serze powstają dzięki drobniutkim cząsteczkom siana, które wpadają do mleka podczas dojenia. Skoro obecny proces produkcji uniemożliwia dostanie się tego typu cząsteczek do mleka to i nie ma dziur :) Taka niewielka drobinka siana wyzwala podczas fermentacji gaz, który tworzy dziury.
Popularne pytania
Kto pierwszy destylował alkohol?
Czy można wziąć znieczulenie u dentysty bez użycia igły?
Jak daleko leży horyzont?
Co to jest?
Jaki procent polskich Żydów mówiła po polsku w 1939 roku?
Kto przyjmował wielką Paradę Zwycięstwa na Placu Czerwonym w 1945 roku?
Skąd się wzięła nazwa firmy "Reebok"?
Czy wszyscy jesteśmy dziećmi gwiazd?
Kiedy do KL Auschwitz przybył pierwszy transport więźniów?
Dlaczego w średniowieczu koty przypalano?
Papryka to owoc czy warzywo?
Czy istnieje pismo, którym posługują się wyłącznie kobiety?
Czy pestki niektórych owoców są trujące?
Która profesja w średniowieczu uważana była za najgorszą?