logo

dziwne-niezrozumiałe
Dlaczego w żółtym serze jest coraz mniej dziur?

Dlaczego w żółtym serze jest coraz mniej dziur?
Do tej pory sądzono, że za "dziury" odpowiadają specjalne kultury bakterii, które wytwarzają niewielką ilość dwutlenku węgla podczas dojrzewania. Naukowcy zabrali się za temat i okazało się, że prawda jest nieco inna. Kluczem do odpowiedzi na to pytanie jest mleko, a właściwie jego produkcja. Kiedyś podczas dojenia korzystano z wiader, dzisiaj proces ten jest praktycznie w pełni zautomatyzowany. Otwory w serze powstają dzięki drobniutkim cząsteczkom siana, które wpadają do mleka podczas dojenia. Skoro obecny proces produkcji uniemożliwia dostanie się tego typu cząsteczek do mleka to i nie ma dziur :) Taka niewielka drobinka siana wyzwala podczas fermentacji gaz, który tworzy dziury.
Popularne pytania
Jak rozpoznać dobrą pogodę?
Co rewolucja seksualna i kulturowa przyniosła Zachodowi?
Kto miał zaatakować Iran w 1979 roku?
Czy kawa powoduje palipitacje serca?
Czy dla Azjatów :) to (;_;) ?
Ile kosztuje wódka w Rosji?
Jak odróżnić żmiję od gniewosza?
Czy samice pingwinów oddają się nierządowi za budulec potrzebny do konstrukcji gniazda?
Czy postrzegany przez nas świat jest takim, jakim go widzimy?
W którym kraju w Europie 13-letnie dzieci mogą legalnie pracować?
Czy Photoshop ma swój odpowiednik online?
Co znajduje się na zdjęciu?
Z czym Chińczykom kojarzy się rosyjskie miasto Władywostok?
Która roślina jest dla kota narkotykiem?