logo

dziwne-niezrozumiałe
Dlaczego w żółtym serze jest coraz mniej dziur?

Dlaczego w żółtym serze jest coraz mniej dziur?
Do tej pory sądzono, że za "dziury" odpowiadają specjalne kultury bakterii, które wytwarzają niewielką ilość dwutlenku węgla podczas dojrzewania. Naukowcy zabrali się za temat i okazało się, że prawda jest nieco inna. Kluczem do odpowiedzi na to pytanie jest mleko, a właściwie jego produkcja. Kiedyś podczas dojenia korzystano z wiader, dzisiaj proces ten jest praktycznie w pełni zautomatyzowany. Otwory w serze powstają dzięki drobniutkim cząsteczkom siana, które wpadają do mleka podczas dojenia. Skoro obecny proces produkcji uniemożliwia dostanie się tego typu cząsteczek do mleka to i nie ma dziur :) Taka niewielka drobinka siana wyzwala podczas fermentacji gaz, który tworzy dziury.
Popularne pytania
Jak wysoka może być fala na Bałtyku?
Czy telefonem komórkowym można przygotować popcorn?
Co to jest peruka łonowa?
Czy lek homeopatyczny jest lekiem?
Jaki materiał wybrać w przypadku odzieży sportowej?
Dlaczego W-wa doczekała się połączenia między Dworcem Wschodnim a Głównym dopiero w II RP?
Jak podpisują się Chińczycy?
Które z wymienionych marek nie należą do firmy Agora: Gazeta.pl, Radio TOK FM, Radio Złote Przeboje, bezpłatny dziennik „Metro”?
Czy mieszkańcy Izraela wyznania mojżeszowego nie mogą dłubać w nosie w trakcie szabatu?
Czy Rosja po zwycięstwie Niemiec w wojnie 1941 roku miała być kapitalistyczna?
Czy istnieje dowód na istnienie duszy?
Co to jest “wskaźnik irytacji reklamą”?
W których państwach przed wojną wydano "Mein Kampf" A.Hitlera?
Ile kosztowało wybudowanie wieży Eiffela?