logo

porady-triki
Czym zastąpić cukier?

Czym zastąpić cukier?
W tej odpowiedzi zasugeruje naturalne produkty, a nie sztuczne słodziki np:aspartam czy sukraloza. Najzdrowszym rozwiązaniem jest - miód. Jeśli chcesz trochę poeksperymentować z innymi źródłami naturalnych słodkości warto wymienić tutaj: syrop klonowy (sok klonowy pobiera się z pnia klonu i posiada dużą ilość przeciwutleniaczy), słody (pozyskiwane z ryżu i jęczmienia), syrop z agawy, ksylitol (cukier brzozowy), syrop daktylowy, cukier kokosowy, lukrecja, nierafinowany cukier - nie mylić z brązowym cukrem (nierafinowany sproszkowany sok trzcinowy), stewia (uzyskiwana z rośliny z rodziny astrowatych, odpowiednia dla cukrzyków, ma niewiele kalorii), melasa (gęsty syrop o ciemnej barwie, produkt uboczny podczas produkcji białego cukru, zawiera witaminy, enzymy, substancje mineralne). Każdy z tych produktów ma swoje wady i zalety, jednak w tym zestawieniu najkorzystniej wypada miód, który jest nie tylko zdrowy (działanie przeciwzapalne, posiada przeciwutleniacze) i słodszy od zwykłego cukru, ale i przystępny cenowo. Należy pamiętać w przypadku miodu, aby nigdy nie dodawać go do wrzątku (gorącego mleka czy herbaty) ponieważ wtedy traci wszystkie swoje właściwości.
Popularne pytania
Jakie są objawy fobii szkolnej?
Dlaczego Roosevelt oddał Europę Rosjanom?
Jakiej wielkości byłoby Słońce, gdyby Ziemia była wielkości ziarnka piasku?
Co może być powodem “zimnych stóp”?
Ile kalorii ma kawa?
Jak szybko ulegają rozkładowi aluminiowe puszki?
Kto jako pierwszy na Olimpiadzie zastosował doping?
Jak w prosty sposób rozwiązać problem bezsenności?
Czy orzeł może polować na ludzi?
Ile baz i bomb atomowych mieli w Polsce Rosjanie?
Jak Rosjanie zamierzali zniszczyć USA?
Co przedstawia zdjęcie?
Dlaczego większość krów na pastwisku ustawia się w tym samym kierunku?
Ilu rowerzystów potrzeba do wytworzenia energii dla przeciętnego domu?