porady-triki
Czym zastąpić cukier?

W tej odpowiedzi zasugeruje naturalne produkty, a nie sztuczne słodziki np:aspartam czy sukraloza. Najzdrowszym rozwiązaniem jest - miód. Jeśli chcesz trochę poeksperymentować z innymi źródłami naturalnych słodkości warto wymienić tutaj: syrop klonowy (sok klonowy pobiera się z pnia klonu i posiada dużą ilość przeciwutleniaczy), słody (pozyskiwane z ryżu i jęczmienia), syrop z agawy, ksylitol (cukier brzozowy), syrop daktylowy, cukier kokosowy, lukrecja, nierafinowany cukier - nie mylić z brązowym cukrem (nierafinowany sproszkowany sok trzcinowy), stewia (uzyskiwana z rośliny z rodziny astrowatych, odpowiednia dla cukrzyków, ma niewiele kalorii), melasa (gęsty syrop o ciemnej barwie, produkt uboczny podczas produkcji białego cukru, zawiera witaminy, enzymy, substancje mineralne). Każdy z tych produktów ma swoje wady i zalety, jednak w tym zestawieniu najkorzystniej wypada miód, który jest nie tylko zdrowy (działanie przeciwzapalne, posiada przeciwutleniacze) i słodszy od zwykłego cukru, ale i przystępny cenowo. Należy pamiętać w przypadku miodu, aby nigdy nie dodawać go do wrzątku (gorącego mleka czy herbaty) ponieważ wtedy traci wszystkie swoje właściwości.