logo

różności
Dlaczego krupnik na talerzu stygnie wolniej niż czysty barszcz?

Dlaczego krupnik na talerzu stygnie wolniej niż czysty barszcz?
Ponieważ krupnik jest gęstszy i nie zachodzi w nim zjawisko konwekcji, które powoduje szybsze chłodzenie zupy dzięki przemieszczaniu się jej pionowo w talerzu.
Popularne pytania
W którym mieście znajduje się największa na świecie świątynia zbudowana z cegły: Paryż, Żelechów, Gdańsk, Kraków?
Ile czasu w całym swoim zyciu poświęcają na spanie leniwce?
Na czym polega zjawisko tzw. euforii biegacza?
Ile mieszkańców miały Niemcy 1000 lat temu?
Czy im większe piersi, tym więcej pokarmu ma karmiąca kobieta?
Ile trzeba przebiec, aby spalić jednego Snickersa?
Co znajduje się na zdjęciu?
Jak wysoka może być fala na Bałtyku?
Dlaczego warto jeść cynamon?
Z jaką minimalną prędkością musi jechać pojazd, aby utrzymał się na ścianie beczki?
Czy ryby mają uszy?
W którym kraju 3 maja również jest Dniem Konstytucji?
Dlaczego Turcy nie żują gum?
Kogo należy uznać za twórcę współczesnych ruchów ekologicznych?